Filter op

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Internationalist)

  • Maat

  • Kleur

  • Prijs

  Nike Internationalist

  6 artikelen

  Van het asfalt van de New York Marathon, naar de filmsets van Hollywood.

  Internationalist

  Tussen de hoge betonnen wolkenkrabbers van New York schitterden ze voor het eerst. Aan de voeten van de geboren Cubaan en later naar Amerika geëmigreerde Alberto Salazar richtten duizenden New Yorkers 42,1 kilometer lang hun ogen op zijn schoenen. Die dag in 1982 maakte de sportwereld kennis met de Nike Internationalist. Nadat Salazar een jaar eerder op dat parcours het wereldrecord op de marathon verbrak, won hij de New York Marathon dat jaar voor de derde keer op rij. Geen slechte introductie voor een nieuwe hardloopschoen. Slechts drie jaar later, in 1985, kon ook de rest van de wereld niet meer om de schoen heen. Blauw-gele Internationalists met witte zool shuffelden door het beeld in een iconische dansscène uit de film The Breakfast Club. Zo liet de Nike Internationalist binnen drie jaar een onvergetelijke indruk achter, en wurmde zich binnen no-time tussen de bekendste namen in de markt van hardloop- en lifestyleschoenen. Veel hardloopschoenen van nu zijn nog steeds gebaseerd op deze Internationalist uit de jaren tachtig. Zo’n dertig jaar na de introductie kwam Nike in 2014 met een nieuwe versie van de Internationalist. Nog altijd retro, maar met een modern tintje. Het originele design met mesh-bovenkant, suède-panelen en nylon bestaat nog steeds. Alleen niet meer als hardloopschoen. Het is een sneakerklassieker geworden.

  In de Internationalist vinden we geen hoogstaande technologie. Geen Air, geen uitzonderlijke demping. Hier vinden we een ander soort comfort. De schoen is relatief laag, dat geeft veel bewegingsruimte rond de enkel. De tong voelt als een kussentje en in de zool spoot Nike Phylon, gewichtloze demping noemen ze het zelf. Loopt lekker dat schuim. Ter bescherming van die zool zit er nog een laag onder, de legendarische rubberen wafelzool. Het meest kenmerkende is het aerodynamische design, dat ging nooit verloren en werkt nog steeds. Het design is ook vrij genderneutraal, misschien maakt dat de schoen wel zo populair bij dames en heren. Leuk weetje: dat jaar 1982 was niet verkeerd voor Nike. Ook de Air Force 1 werd toen ontworpen. Zoals dat gaat met alle succesvolle schoenen kwamen er ook van dit model andere uitvoeringen. Kwestie van tijd voor de Internationalist er ook aan moest geloven. Eerst kwam daar de Nike Internationalist Mid en later de High, echt hoog. Exact hetzelfde design alleen dan tot net over je enkel. Hogere versies dus. Eigenlijk een compleet andere schoen, en toch wist Nike het Internationalist-gevoel vast te houden. Er kwam ook de Nike Internationalist Premium, daarover lees je hieronder meer. De Internationalist staat ook bekend om de vele kleurencombinaties. Je vindt al gauw tien verschillende soorten; groen (green), geel (yellow) en roze (pink), paars en blauw (blue), je kunt het zo gek niet verzinnen. Althans, dan kun je wel, want met ID (Nike By You) verzin je de kleurencombinaties zelf. Zo bouwde de schoen een uiteenlopend karakter op en hield tegelijkertijd de geschiedenis levend. En geen paniek, ze zijn ook gewoon in het zwart (black) en wit (white) te vinden. Fraai aan de Nike Internationalist is dat de kids-versie er exact hetzelfde uit ziet als die voor volwassenen. En let op, Nike gooit deze klassiekers met enige regelmaat in de sale. Als je mazzel hebt, kun je een paar goedkoop kopen en loop je zo met grote marathongeschiedenis aan je voeten over straat.

  Internationalist Premium

  Na verloop van tijd nam Nike Sportswear Internationalist op als volwaardig lid van de lijn. Als hardloopschoenen werd hij niet meer gemaakt, wel als sneakers. Het succes bleef maar komen. Nike zag een kans om uit te breiden. Na verloop van tijd kwam de Nike Internationalist SE, daaronder vallen allerlei Special Edition-modellen. Uitvoeringen waarmee iets gevierd werd of die een beperkte oplage hadden, zoals de Light Bone of een versie helemaal in rood (red). In het verlengde van die SE-uitgaves maakte Nike Internationalist Premium, een kleine update ten opzichte van het klassieke design, maar dan met net wat chiquer materiaal. Zo kreeg het klassieke leer van de Leather een verbetering, net wat soepeler, net wat beter. Ook het suède van de Suede ging mee met het niveau. In de Premium is alles net even een tandje luxer. Bekijk de Bamboo maar eens goed en dan vooral naar hoe de stof bruin gekleurd is. De luxe komt niet alleen naar voren in het materiaal, maar ook zeker in het ontwerp, de gebruikte kleuren. Wild werd er gebruik gemaakt van print. Op het luxe leer kwamen bijvoorbeeld kleine stippen – zoals in de Safari – of een soort camouflage-achtig patroon – ook wel Jacquard. Veel van die versies zijn te vinden in een model speciaal geproduceerd voor dames, genaamd de Nike Internationalist W. Die zijn overigens ook erg mooi in de kleuren Olive en bordeaux (maroon), of anders het beige van de Sunset en grijs (grey) van de Wolf Grey. Dat waren veel kleuren hè, het is tekenend voor de veelzijdigheid van de Internationalist. De naam zegt het eigenlijk al.

  Rank de Nike Internationalist
  (25)

  Choose your country

  Europe

  Americas

  Asia Pacific