Filter op

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Huarache)

  • Sport

  • Maat

  • Kleur

  • Prijs

  • Levertijd

  Nike Huarache

  2 artikelen

  Dit wist je nog niet: geïnspireerd door waterskischoenen.

  Air Huarache

  Wat het Centre Pompidou en waterskiën met elkaar gemeen hebben? Nike-ontwerper Tinker Hatfield baseerde er een hardloopschoen op. Het Pompidou bracht de wereld Air Max 1, waterskiën bracht Nike Air Huarache. Toen Hatfield in 1991 na een actief dagje op het water zijn strakke skischoenen uittrok, schoot hem een idee te binnen: dat strakke, klemmende gevoel van een waterskischoen komt vast van pas bij het hardlopen. De volgende ochtend schetste de Amerikaan het eerste ontwerp van de Nike Huarache. Nog onwetend dat iedereen zijn ontwerp decennia later in een oogopslag zou herkennen. En dat terwijl ze bij Nike het design aanvankelijk ernstig in twijfel trokken. Want waar was de Swoosh! In volle overtuiging dat dames, heren en kids wel zou herkennen van welk merk de Huarache was, pareerde Hatfield die vraag met: ‘It didn’t need a Swoosh’. Want wie anders dan Nike zou een schoen durven maken die zo sterk tegen de stroming in zwemt en de fantasie prikkelt. ‘Dit bewees dat je soms een groot risico kunt nemen – en door hard werken valt dan soms alles op z’n plek’, zei Tinker Hatfield ooit over de Huarache. Wat was dat grote risico dan precies? De stof. Dat is neopreen, het materiaal waar duikpakken van zijn gemaakt. Dat isoleert, zit strak om de huid en is dus comfortabel, maar heel stevig is het niet. Stevigheid die sommige (hardloop)enkels – oordeelden ze in de 90s – wel nodig hadden.

  Als oplossing daarvoor kwam Hatfield met het ‘frame’ rondom de hiel, dat gaf net wat extra steun. Door dat te combineren met een dikke schuimzool ontstond een unieke pasvorm. De eerste 5.000 paar Huaraches werden verkocht aan marathonlopers. Ze vielen als een blok voor het comfort en de fit. ‘Er is genoeg bewegingsvrijheid maar ook dat isolerende, verpakte, beschermde gevoel’, verhelderde Hatfield. Die eigenschappen spraken niet alleen hardlopers aan. Ook basketballers en liefhebbers van cross training werden fan. Uiteindelijk omarmde de straat het model als sneaker. Niet in de laatste plaats door de 90s-sneakertrend die in de vroege 21ste eeuw was opgekomen onder jongeren. Nike speelde er leep op in. De vormen van de Huarache waren al uitzonderlijk, maar Nike schuwde niet de schoen nog opmerkelijker te maken – met het gebruik van prints en kleuren. Met genoegen worden roze (pink) en donkerblauw (blue) gebruikt in combinatie met Safari-print, of neem de glimmende eyecatcher de Rose Gold. Daar tegenover staat de sjiekere, meer simplistische kant van de sneaker; met versies helemaal in zwart (black), zoals de Triple Black, en wit (white), terug te vinden in onder andere de Nike Air Huarache Ultra en Air Huarache Run Ultra. Net als de Nike Air Huarache Premium overigens die het klassieke design opfleurt met bijzondere materialen – als suède, leer en mesh – , opvallende kleuren of andere exceptionele uitvoeringen. Nike is niet bang flink te experimenteren met vervolgmodellen. Zoek de Nike Huarache Light maar eens op. Het lijkt wel een totaal andere schoen, met siliconen spijlen waar de veters doorheen zitten. Of de Nike Air Huarache Utility; een iets ruiger design met meer reliëf in de zool en net wat meer aanwezige overlays, panelen en vormen.

  Air Huarache Ultra

  De Huarache werd zo enorm populair dat Nike na verloop van tijd wel met nieuwe uitdagende modellen moest komen. Nike zoekt de grens op, van nature, zelfs met modellen die al baanbrekend waren van zichzelf. ‘Het veranderde hoe iedereen dacht over schoenen’, zei Hatfield eens over zijn design. Met de Nike Air Huarache Ultra schakelde Nike nog een tandje op, of eigenlijk beter gezegd: af. De bedoeling was namelijk de originele Huarache zo licht mogelijk te maken. ‘Overbodige’ onderdelen en panelen werd geloosd. Wat overbleef was het frame rond de enkel en een volledige mesh-bovenkant – vooral goed zichtbaar in het groen (green) van de Nike Huarache Ultra Breathe. Het betekende meer ventilatie, terwijl niet werd ingeleverd op stabiliteit. De interne ‘sok’ van neopreen-materiaal werd hoger, echt hoog, en wat fraaier vormgegeven; met lusjes bovenaan bij de achillespees en boven de wreef. Die details verschillen niet voor volwassenen, baby’s, kinderschoenen in kindermaat junior of maten voor grotere jongens en meisjes. Overal gelijk, in goedkope sale vol korting in een outlet ergens. Eruit springen kan wel met de kleur. Wil je opvallen? Kies dan helemaal rood (red) of turquoise. Mag het ook subtiel? Dan eerder grijs (grey) of mild goud. Oja, zelf een kleurencombi bestellen kan, ook met Nike ID: begin blanco en eindig waar je fantasie stopt, als een kind dat een kleurplaat inkleurt.

  Air Huarache Run Ultra

  Met een ongetraind oog zijn kleine verschillen snel gemist. En soms hebben zelfs ogen die al honderden sneakers zagen, moeite onderscheid te maken tussen twee modellen. De Nike Air Huarache Run Ultra is er zo een. Want waar verschilt die dan van de gewone Ultra? In stapjes zochten we het uit. Vergelijk het ontwerp ter hoogte van de enkel en je ziet dat iets anders is. De sok van de Nike Huarache Run Ultra is net wat lager dan de gewone Ultra, iets lager afgesneden – overigens wel nog steeds van neopreen. Een ander fundamenteel verschil (in sommige uitvoeringen) zit in het frame rond de enkel en de hiel. Dat is nog verder afgebouwd. Meer bewegingsvrijheid dus. Eventueel ingeleverde stabiliteit wordt goed gemaakt met – hey, een link naar de roots – de hardlooptechnologie Flywire, de brugconstructie waar de veters doorheen zitten – goed zichtbaar in de mooie uitvoeringen in beige, bordeauxrood en oranje. Inderdaad, qua kleurgebruik verschilt er weinig; die is gevarieerd als altijd. Zo is er een mooie combikleur van paars en zilver. Hoop je goedkoop een aanbieding te kopen in de uitverkoop dan zullen er vast – zelfs bij een kinderschoen – kleuren genoeg zijn. Wat ‘groot risico nemen’, zoals Hatfield het noemde, al niet allemaal teweeg kan brengen.

  Rank de Nike Huarache
  (25)

  Choose your country

  Europe