SPORTSHOWROOM SPORTSHOWROOM

  Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Cortez)

  • Model

  • Maat

  • Kleur

  • Prijs

  • Sale

  Cortez

  Aan die miljoenen ontwerpen, duizenden schoenen en tientallen klassiekers ging één schoen vooraf: de Nike Cortez. Al voor Nike officieel Nike heette, was deze schoen al in de maak, in het hoofd van de meester zelf, Bill Bowerman. Rond de Olympische Spelen van 1968 in Mexico kwam het idee pas echt tot leven. Toen begon de ontwikkeling van de hardloopschoen. Bij de volgende Olympische Spelen in 1972 (ook het jaar van oprichting van Nike) was de Nike Cortez een van de eerste officiële schoenen van het Amerikaanse merk. Een revolutie in de hardloopwereld; vanwege de uitstekende grip en de voor die tijd sterk dempende werking van de zool. De nylon-bovenkant van de schoen maakte van de Cortez een van de lichtste schoenen op de markt. Bowerman concentreerde zich op de wensen van de atleet; hoe krijgen we de tijden van de hardlopers omlaag? Het design was niet de eerste zorg van Bowerman. Toch werd dit ontwerp – vooral die met rode logo en blauw (blue) detail in de zool, zoals te zien in een gastrolletje in de film Forrest Gump – een van de meest herkenbare van alle Nike-schoenen. Het opvallende design is nu, ruim 45 jaar later, nog nagenoeg hetzelfde. De grote Swoosh, de gekromde neus en de geribbelde zool; allemaal bestaan ze nog. De materialen veranderden wel enigszins. Want tuurlijk, het kon altijd lichter, altijd zachter. Zoals in de Cortez Ultra. Het nylon voelt zo licht als een veertje, de zool kreeg een boost met een phylon-injectie, voor extra demping. Lichter, lichter en nog eens lichter, was hier het doel.

  Perfect voor in de zomer vanwege de mesh-gaatjes. Voor in de winter neem je dan de Nike Cortez Ultra Moire, want daar zijn de gaatjes dichtgemaakt. Toen de Cortez de sneakermarkt op stormde, moest er ook een classy versie van de schoen komen: de Nike Classic Cortez, met een leren upper en in sommige gevallen zelfs suède. Of anders de Nike Cortez Nylon, zoals het origineel vroeger ongeveer was, met nylon bovenop. Combineer je die twee liever, kies dan de Epic. Die heeft een iets hoekigere zool met een bovenkant van nylon én suède, en dan klassiek zwart of wit (white) gekleurd. Nog een andere manier om dicht bij het verleden te blijven, is de Nike Cortez 72 kopen, vernoemd naar het jaar van de oprichting van Nike. Inmiddels is de bekendheid van Nike Cortez als sneaker veel groter dan als hardloopschoen. Na verloop van tijd verdween de Cortez als pure hardloopschoen. Alles in de sale dan maar? Nee hoor, Nike veranderde gewoon het doel. De grote technologische vooruitgang in hardlopen zou toch vast ten koste gegaan zijn van het klassieke design. Misschien maar goed dat de Cortez nu als sneaker voortleeft. Dat doet hij trouwens voor iedereen. Want het model is unisex, zowel dames als heren kunnen deze dragen. Wel is het mogelijk jouw eigen stijl te geven aan de schoen met ID (Nike By You); geef ieder paneel een ander kleurtje, geel (yellow) of groen (green), zelfs de veters en het streepje in de zool kun je bepalen. Leuk aan de Cortez is dat de schoen voor kids exact hetzelfde is als voor volwassenen. Je kleedt zo het hele gezin aan. Eén kind een junior-maat en die andere een voor baby’s – kun je zo de straat op. 

  Opvallend is dat het ontwerp van de Cortez niet erg terugkomt in bekende sneakers van later. De enige klassieker die later ontstond en trekjes vertoont van de Cortez is de Nike Internationalist. Enigszins vergelijkbare zool en bouw, met name rond de hiel. Misschien maakt dat de Cortez wel zo goed. Het design is zo sterk dat er geen verdere uitbreidingen mogelijk zijn, geen grote esthetische verbeteringen. Zoals het design de eerste keer uit Bowermans potlood kwam, was het perfect. Hier is eigenlijk maar één design mogelijk. En toch kwamen er in de loop der tijd variaties – die soms wel erg het randje opzochten. Zo lanceerde Nike Cortez G, een golfschoen met een andere, iets stabielere zool. Ook kwam er een collaboration met Kendrick Lamar. Je herkent de Cortez nog wel, maar de schoen heeft ook iets weg van – misschien wel door het grijs (grey) – een slof. Zeer leuk gedaan, begrijp ons niet verkeerd. De muzikant ontwierp ook een Kung-Fu-model in het rood (red). Ook niet gek. Ter afsluiting toch nog iets meer over de kleuren van de Cortez. Want er springen er toch wel een paar uit. Neem nou de Bronze, die heeft de klassieke vorm, maar heeft een soort bronzen metallic-achtige kleur. Of de Rose Gold. Uiteraard, die is roze (pink). Maar er is ook een versie die wel het tegenovergestelde model lijkt van de Bronze. De schoen is namelijk helemaal zwart (black) met brons gekleurde details. Dát model is dan weer verkrijgbaar onder de naam Nike Classic Cortez Leather, als onderdeel van de Nike Cortez Premium-lijn, met net wat – zoals gebruikelijk is voor PRM – verfijnder leer. En verwar dat model nou niet met de roze en beige Lux, want die lijken ook weer erg op elkaar. Nou, volgt u het nog, het kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Terwijl de schoen juist zo mooi is door de eenvoud.

  Rank de Nike Cortez
  (16)

  SPORTSHOWROOM gebruikt cookies. Bekijk ons cookie beleid.

  Doorgaan

  Choose your country

  Europe

  Americas

  Asia Pacific

  Africa