SPORTSHOWROOM
  adidas NMD

  Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (adidas)

  • Lijn

  • Collectie (NMD)

  • Model

  • Technologie

  • Editie

  • Materiaal

  • Sport

  • Samenwerking

  • Maat

  • Kleur

  • Prijs

  adidas NMD
  1 2 3 4 5 6 7 8 9

  NMD

  Nieuwe sneakers ontwerpen, betekent vaak: voortbouwen op iets dat al bestond. Veel trainers die we nu kennen, hebben wortels die decennia teruggaan in de tijd. Velen begonnen op beton, gras of gravel, als prestatiegerichte sportschoen. Ontwerp je een schoen die niet zulke roots heeft, dan is succes geen garantie. Om die reden is het verhaal van de adidas NMD nog indrukwekkender. De in 2015 gelanceerde trainer had namelijk geen connectie met een sport. Het was een schoen gericht voor het dagelijks leven op straat. Het nieuwe model was bedoeld voor dames en heren, jongens en meisjes, in maten voor mannen en vrouwen, zelfs in maatje junior, toddler en baby, voor kids dus. Hij werd ontworpen voor hen die altijd onderweg waren, de nomaden van de stad. En zo kreeg de NMD zijn naam. Op het eerste gezicht kon je denken dat het hardloopschoenen waren. Toegegeven, velen zeiden dat de adidas Nomad zeer geschikt was om in te rennen, desondanks werden de schoenen niet met dat doel ontworpen. Wel werd er een submodel gelanceerd, de adidas NMD Runner, dat speciaal gemaakt was voor hardlopers. Vervolgens kregen al snel artiesten en modemerken de kans iets toe te voegen aan de collectie. De ontwerpen wisten de jeugd in NL en daarbuiten, kinderen die maat grade school hadden, die graag een nieuw model tegen een goede prijs wilden kopen, te betoveren. Ongeacht de specificaties van de sneakers, of de designs nou exclusief waren - zoals de felle, opvallende limited edition-modellen -, goedkoop in de sale of klassiek - zoals de adidas Originals NMD -, er zouden altijd mensen blijven die de adidas NMD wilden halen. Het jaar 2015 was geweldig voor adidas. Het Duitse merk lanceerde in die periode de Ultra Boost en de NMD. De basis van het succes was hetzelfde: beide schoenen hadden een zool met Boost-technologie. Boost bestond uit onder hoge druk samengeperste schuimballetjes die de voet extreme demping en vering gaven. Perfect voor rennen en wandelen, zeker in combinatie met het uitrekkende mesh en een knit-bovenkant van Primeknit, flexibel en sterk gebreid materiaal dat tegelijkertijd de voet ondersteunde en stevig vasthield. Wat de NMD onderscheidde van de Ultra Boost waren de EVA-panelen op de zijkant. Ze maakten onderdeel uit van de Boost-zool en zorgden voor extra steun en duurzaamheid. Onderop de schoen, het onderste laagje van de zool, zat rubber van Continental, die zeer goede grip gaf. De legendarische adidas-ontwerper Nic Galway bedacht het model. Ieder stikje, ieder paneel, ieder lijntje moest een doel hebben, ieder individueel onderdeel moest een rol hebben, dat was wat Galway voor ogen had. Bovenal moest de schoen blijven uitstralen dat het een adidas-schoen was. Niet alleen met het eerste model van de Nomad werd dat bereikt, ook de vervolgmodellen adidas NMD R1 en de R2 raakten doel.

  De allereerste NMD bestond uit een mix van rood, blauw en wit, met een zwarte bovenkant. Vandaag de dag bestaat dat model nog steeds, als de NMD Original (OG). Die heeft de classic stijl en kleuren van het origineel. Wat Galway wilde was een schoen ontwerpen die herkenbaar was en, belangrijker, goed te onderscheiden van de Ultra Boost. Een van de redenen dat de NMD anders oogde, was toe te schrijven aan het ontbreken van een frame rondom de middenvoet. Daarnaast verschilden ook de kleurenkeuzes. De Nomad kleurde volledig zwart in de Triple Black en volledig wit in de Triple White. Er was zelfs een versie helemaal in rood, genaamd de Triple Red, en een in grijs, genaamd de Triple Grey - trouwens niet te verwarren met de industrieel-ogende Trace Cargo. Het opmerkelijkste hier was dat ook de Boost-zool die kleuren kreeg. Bij andere colorways, zoals die in navy blauw en oranje, bleef de zool klassiek wit. Hetzelfde gold voor de versies in geel en paars, waarvan ook zogeheten Glow bestonden. Over colourways gesproken, er was meer. Adidas bracht ook een opvallend roze (pink) model uit, de Sunglow. Die wel wat weghad van de Salmon - een zalmroze versie, beter bekend als Rose Gold - en de iets lichter getinte Peach. Hierbij in de buurt kwam het gebroken wit van de Talc, een kleur vergelijkbaar met zand op een tropisch strand, en was een van de lichtste modellen van allen die een tint - of tan, zo u wilt - hadden van bruin of beige. Aan dit brede kleurenpalet voegde adidas enkele indrukwekkende prints toe. Zo zagen we camo, Primeknit-camouflageprint met groen (green), zwart en grijs erin, de Glitch is een mooi voorbeeld. Vergelijkbaar was de Oreo, met een iets ander patroon. Iets opzichtiger, maar wel in hetzelfde straatje paste de Zebra. Dezelfde print werd gebruikt in de ‘Tri Color Pack’, een editie die het rood-wit-blauwe verleden van de adidas NMD vierde. De NMD kreeg ook ooit een extra dik, comfortabel, warm jasje tegen koud weer, genaamd de Winter Wool. In dezelfde categorie zat de Gore-Tex editie, die een waterdicht laagje had. In sommige gevallen werd er iets veranderd aan de Continental-zool - hij werd vervangen door een gumzool bijvoorbeeld. Primeknit maakte ook ooit plaats voor mesh en suède, waarvan sommige modellen ook reflecterende panelen kregen.

  Naast deze al vrij indrukwekkende varianten van de schoen ontwierp adidas NMD-modellen die het originele uiterlijk totaal omgooiden. En dat gebeurde al in 2015. De NMD werd aanvankelijk gelanceerd in twee verschillende uppers, namelijk in uitrekbaar mesh en een gebreide, ook wel knit. Die laatste, de NMD Primeknit, viel in de smaak bij veel sneakerliefhebbers, en werd geprezen om de ongeëvenaarde pasvorm. In de herfst van 2016 zag de wereld de lancering van de NMD XR1. De schoen had een ondersteunend frame rondom de voet waaraan de veters vastzaten. Er was ook een hoog (high top) model van, genaamd de XR1 Winter. Hoge versies waren zeldzaam in de adidas NMD. Wel was er een halfhoog (mid) model, de NMD CS1, ook wel bekend als de City Sock, geroemd om het inglijdprincipe, een slip on-design. Het sokdesign kwam ook terug in de NMD CS2, waarbij het materiaal zich om de voet greep. Adidas was altijd gesteld op samenwerken, collaborations met andere merken, artiesten en zelfs films, wat leidde tot een submodel van Star Wars. Een van de beroemdste collabs was die met muzikant Pharrell Williams. De custom lijn die hij ontwierp heette Human Race, een soort ode aan de mensheid. De kleurencombinaties waren scherp en fel, zeker in de tie dye versies. Verschillende samenwerkingen met Japanse merken toonden adidas’ liefde voor dat land. In 2016 sloot de Nomad het Japanse kledingmerk Bape in de armen, wat leidde tot een camo-versie met olijfgroen (olive) en andere subtiele kleuren als khaki. Ook het partnerschap met modelabel Mastermind Japan mocht er zijn. In 2018 kondigde adidas aan dat ze zouden gaan samenwerken met nog een kledinglabel uit Tokyo. Het leverde de NMD x Neighborhood op. Zelfs de stad Tokyo kreeg een ode, met de schoen haast volledig ondergedompeld in tekst, zoals in de Whiteout. Ook sloeg adidas de handen ineen met twee andere merken, wat leidde tot de Kith x Naked, een referentie aan die twee merken, waarvan de versie in lichtroze opviel. De uniekste releases van het Duitse merk kwamen beschikbaar in winkels genaamd adidas Consortium. Hier vond je nog meer limited edition-modellen en samenwerkingen met artiesten, modelabels en andere opmerkelijke bedrijven, vergelijkbaar met de namen zoals hierboven beschreven.

  NMD R1

  Vrij snel na de lancering van het eerste model in 2015 presenteerde het Duitse merk al een nieuwe, de adidas NMD R1. Het opmerkelijkste kenmerk van deze schoen? Hij had geen ‘tong’. In plaats daarvan had deze versie een sokvormig ontwerp. Dit, de uitrekkende mesh-bovenkant en de baanbrekende Boost-technologie, kwamen het draagcomfort ten goede. De Boost-technologie, bestaande uit onder immense druk samengedrukte balletjes van schuim, bood de renner een verende en toch stabiele loopervaring. Het succes van deze techniek was zo groot dat adidas besloot de zool exact hetzelfde te houden in hun nieuwe R1. Wat wel veranderde door de jaren: de bovenkant, die werd vervangen door Primeknit, nog zo’n indrukwekkende, vooruitstrevende technologie uit 2012 die hardloopschoenen lichter maakte. Deze twee technieken gecombineerd, leidden tot de NMD R1 PK, de laatste twee letter staan voor de Primeknit-bovenkant. Voor we verdergaan moeten we ook de NMD R1 STLT PK noemen, nog een Primeknit-model met herkenbare, gedetailleerde stiksels die alleen de innovatieve Primeknit-techniek had kunnen produceren. Zoals eerder vermeld, had NMD-ontwerper Nic Galway voor ogen een zo simpel mogelijk schoen te maken - wat betekende dat ieder kenmerk moest bijdragen aan de prestatie van het schoeisel. Bij de NMD R1 was dat niet veel anders, ook hier werden de essentiële onderdelen als voldoende gezien. Door het opzettelijk licht houden van het design werd de R1 een stuk minder fors dan de NMD R2. Door de jaren heen hebben ze verschillende dingen aangepast aan de sneaker. Nieuwe colourways kwamen langs, zoals de Monochrome Triple Black en de Blackout, net als de Triple Red overigens. In zilver, burgundy en beige werden ook edities uitgebracht, allemaal beschikbaar in maten voor dames en heren. Ook lanceerde adidas de Firestarter, een model met een charcoal-gekleurde bovenkant en rode details, en de Rainbow, met vrij grof mesh-materiaal en een onderliggend patroon in regenboogkleuren. De Blizzard, een felwitte, als een sneeuwstorm gekleurde uitvoering, liet de potentie zien van de Nomad. In dezelfde categorie vonden we de Sesame en de Datamosh. Die laatste had een bijzondere print, alsof het weerbericht binnenkomt op een radarscherm. Van de R1 bracht adidas ook enkele special edition-modellen uit, zoals de Japan, een eerbetoon aan het land waar veel merken vandaan kwamen die een versie maakten van de NMD. In 2020 werd het nieuwe jaar in China gevierd met de Chinese New Year edition. Lange tijd bleven ook de bijzondere modellen van de NMD dichtbij het initiële ontwerp, weten we van de adidas Originals NMD R1. Maar naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer veranderingen tevoorschijn. Zo kreeg de R1 in 2019 wat andere panelen. En kwam er begin 2020 een extra band achterom de hiel. Dat was onderdeel van een vervolg op de R1, genaamd de NMD R1 V2. Zo breidde de geschiedenis van de adidas NMD R1 zich langzaam uit.

  NMD R2

  Twee jaar na de lancering van de R1 besloot adidas in 2017 dat het tijd was voor iets nieuws. Het betekende de komst van de adidas NMD R2. Het uitgangspunt van de klassieke NMD en de R1 was de schoen zo simpel mogelijk te houden. De NMD R2 stapte iets van dat idee af. Dit model was iets groter, letterlijk. De zool was van het geliefde Boost-materiaal. De ontwerpers maakten de zool dit keer alleen veel forser, groter - de zool werd zwaarder in gewicht. Daarbij kreeg de hiel wat extra stof, wat leidde tot een strakkere, dichtere pasvorm rond de enkel en de achillespees. Daarnaast kwam de hak van de adidas Originals NMD R2 er iets opvallnder uit te zien. Zo werd het lusje bij de achilles vergroot en liep-ie helemaal door tot beneden bij de Boost-zool. De NMD R2 kon gezien worden als het forsere neefje van de R1. Ook qua materiaal verschilde de trainer van zijn familielid. De eerste versie kreeg een rekkende mesh-bovenkant. En niet veel later verscheen Primeknit bovenop de sneaker. Het gebreide knit-materiaal bleek populair bij zowel dames als heren, alsof het materiaal wel onderdeel van de schoen moest worden. De keuze voor Primeknit maakte de weg vrij voor enkele exclusieve kleurenpatronen en -combinaties. De schoen kreeg ook een klassieke All Black en All White, maar het gebreide materiaal gaf ontwerpers de mogelijkheid op ingenieuze wijze verschillende secties van de schoen te kleuren. Het inspireerde hen ook tot andere special editions. Zoals de White Mountaineering, die een Primeknit-basis had met drie strepen schuin over de neus, of andere gebreide versies met een sokpasvorm rond de enkel. Het uniekste kenmerk van de adidas NMD R2 was de combinatie van grootte en slankheid. Het model werd gelanceerd in een tijd waarin extreme designs steeds populairder werden. De NMD R2 wist een middenweg te vinden, waarin het chunky design van de Boost-zool knap samenviel met de slanke en subtiele upper.

  Rank de Adidas NMD
  (32)

  SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

  Doorgaan

  Kies je land

  Europa

  Amerika

  Aziatisch-Pacifisch

  Afrika

  Midden-Oosten