Filter op

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Air Max 97)

  • Sport

  • Maat

  • Kleur

  • Prijs

  • Sale

  • Levertijd

  Nike Air Max 97

  8 artikelen

  De druppel in een stille vijver.

  Air Max 97

  Iedere ontwerper bij Nike krijgt dezelfde vraag: why? Waarom zit dit lijntje zo, hoort dit paneel hier? De legendarische ontwerper Tinker Hatfield vroeg zichzelf dit altijd af, al toen hij in 1987 de Air Max 1 ontwierp. In 1997 stelde hij de vraag aan Christian Tresser. Waarom is deze Nike Air Max 97 hardloopschoen zilver? Waarom die golfjes? Waarom is de Air-cabine zoals die nu is? Waarom denk je dat dames, heren en kids dat waarderen en zullen kopen? Het ene ontwerpverhaal van Nike-sneakers is nog opmerkelijker dan de ander. Achter ieder goed ontwerp, meende Hatfield, zit immers een goed verhaal – dat geldt ook voor de van de Air Max 97. Terwijl de sneakerconcurrentie serieuze vormen aannam, moest Nike met iets goed komen. Van hoge nood kon je niet spreken, maar druk was er wel. Dan vind je soms een oplossing, haal je inspiratie uit de gekste plekken. Soms iets minder spectaculair, een simpel vijvertje bijvoorbeeld, zoals bij het originele design van de Air Max 97 Ultra, Silver Bullet, OG en Premium. Een druppel water in stilstaand water creëert een rimpeleffect, de golfjes van de 97 weerspiegelen dat effect. Het eerste model was zilver (silver) met rode Swoosh, toepasselijk Silver Bullet genoemd. Vanwege het ‘snelle’ design. De zilveren mountainbike van ontwerper Tresser bracht hem op het idee. Dat ‘snelle’ komt zonder twijfel ook door de enorm innovatieve zool: de eerste Air Max met volledige Air-zool – ook in de junior- en kinderschoen. En dat al tien jaar na de lancering van de Air Max 1.

  Het twintigjarig, vrijwel ongenaakbare bestaan van de 97 werd gevierd met de Air Max 97 Undefeated, mooi zwart (black) was die, met rood-groen golfje. Vooralsnog lijkt er geen eind te komen aan de kleurencombi’s. De Nike Air Max 97 SE combineert zilver met goud in de Metallic Gold, de Air Max 97 QS mixed zwart, wit (white) en goud (gold), en de Air Max 97 LX speelt met gradients, om een lasereffect te geven aan de extra lichte variant van de 97 collectie. De slangenhuid van de Snakeskin is indrukwekkend. En we kunnen niet verder zonder het lentekleurtje van de South Beach, de buitenaardse tinten van de Skepta en de nette, donkerblauwe Obsidian te noemen. Virgil Abloh ging er zelfs mee aan de haal en maakte een 97 Off White. Wat Nike ook leuk doet, is zolen en uppers van verschillende successneakers samenvoegen. Zo is er de Air Max 97/BW, die heeft een volledige Air-zool en de begin-jaren-negentig-bovenkant van de BW. De Air Max 97 Plus heeft ook een volledige Air-zool maar dan de buitenaardse bovenkant van Air Max Plus. Of de zeer populaire 1/97 Sean Wotherspoon, je weet wel, die schoen met de klassieke Air Max 1-zool en regenboog-bovenkant van beige, roze (pink) en licht- en donkerblauw. Oja, de Nike Air Max Uptempo 97 is ook zeker het noemen waard: dat is een basketbalsneaker met 97-zool. De zool was en blijft even ingenieus, de golfjes even herkenbaar.

  Air Max 97 Ultra

  Hoe succesvol het model ook is, in iedere schoen zoekt Nike naar vernieuwing. Het kan altijd groter, kleurrijker, comfortabeler of…lichter – zoals bij de Air Max 97 Ultra. In 2017, exact dertig jaar na de lancering van de eerste Air Max en twintig jaar na de geboorte van de 97, kreeg de Nike Air Max 97 Ultra '17 flink wat aanpassingen. Al het overbodige werd weggehaald, het gebruik van materiaal geoptimaliseerd. Goed te zien in de kleur grijs (grey). Zo werd de 97 de lichtste versie van zichzelf. En toch bleef het comfortabel. Er kwam suède bij als stof, in de Air Max 97 Ultra 17 SE. Maakte het net wat sjieker. Maar stoer kan ook: zoek dan die helemaal zwart geverfd is, de Triple Black, of anders helemaal rood (red), zoals in de versie van CR7.

  Air Max 97 Silver Bullet

  Hier begon het mee in de herfst van 1997. Christian Tresser had een druppel in een plas water zien vallen, zag de rimpels en schetste het design uit op de tekentafels in Beaverton, Oregon. Alleen had hij nog een kleur nodig. Daarbij gaf een zilveren mountainbike het laatste zetje. Zilver. Dat moest het worden. Wat witte details, op de zool en een van de golfjes, en enkele kleine rode Swoosh-logo’s op de zijkant maakten het design af. De naam voor dat eerste model? De Nike Air Max 97 Silver Bullet. Zilveren kogel, dan denk je toch niet automatisch aan een fiets, eerder iets snellers, een trein bijvoorbeeld. Vaak wordt gedacht dat Tresser zijn ontwerp baseerde op zo’n snelle Japanse, zilveren trein. Niet dus, het was een mountainbike.

  Air Max 97 OG

  Toen de 21ste eeuw zo’n vijftien jaar oud was, snakten jongeren opvallend genoeg naar sneakers uit de jaren negentig. De Air Max-reeks raakte opnieuw in de mode. Veel Air Max gingen goedkoop in de sale. De 95 en 1 werden gewild, de 97 misschien nog wel het meest. En als het even kon in de originele staat en uitvoering. Om die reden maakte Nike Air Max 97 OG. De laatste twee letters staan voor Original, een bewijs van productie en vormgeven die nagenoeg gelijk is aan de oude uitgave. In, ja, zilver. De Silver Bullet. Een variant daarop werd de Air Max 97 OG QS. Dat was het originele design, maar dan werd het zilver geel (yellow) gemaakt, goud eigenlijk meer.

  Air Max 97 Premium

  Hebben we een lichte versie en originele versie van de 97 gehad, blijft er eigenlijk nog maar één variant over. De luxe versie. Een sneaker die de beste of meest unieke materialen bezit, allemaal als garantie voor het grootste comfort: de Nike Air Max 97 Premium. Suede bijvoorbeeld, van de Air Max 97 Premium SE. Het premium-gevoel zit niet alleen in het materiaal, ook zeker in de kleuren. Het model met het zeer opvallende fel blauw (blue) bijvoorbeeld. De mysterieuze grijze Grey Wolf, of de donkergroene Sequoia, vernoemd naar de reusachtige bomen uit Californië. Vergelijkbaar met het groen uit de Country Camo. In de Premium krijg je iets unieks. Net wat dikkere veters, een glimmend lijntje, een opvallend details, iets vaker een Swoosh. De Premium geeft gewoon nét iets meer. Zeker als je ‘m zelf creëert met Nike ID.

  Rank de Nike Air Max 97
  (46)

  Choose your country

  Europe