SPORTSHOWROOM

Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Jordan)

  • Collectie (11)

  • Versie (Bred)

Air Jordan 11 Bred

In de lente van 1996 stevende Michael Jordan af op zijn vierde kampioenstitel. Tegen die tijd waren zijn fans er al aan gewend dat hij zijn nieuwste signature sneaker droeg, maar toen hij in de play-offs van '96 het veld betrad, droeg hij duidelijk een Jordan 11, maar er was iets anders aan. Het gepolijste oppervlak van het lakleren spatbord was nog steeds duidelijk zichtbaar, maar het kleurenschema van de bovenkant was zwart en rood, net als de iconische Bred-kleurstelling die Jordan Brand meer dan tien jaar eerder had gelanceerd. De vereniging van dit immens populaire ontwerp en de baanbrekende Air Jordan 11 was een meesterzet en de Jordan 11 Bred blijft tot op de dag van vandaag een zeer gewilde sneaker.

De eerste Air Jordan 11 Bred, die sommige mensen de Playoffs noemen als verwijzing naar de tijd dat Jordan ze zo beroemd droeg, heeft dezelfde constructie als het originele model uit 1995, maar dan in de kleuren van het Chicago Bulls basketbalteam. De doorschijnende buitenzool en de Jumpman logo's op de zijkant van de hiel en de tong zijn allemaal rood, de middenzool wit en bijna al het andere zwart, inclusief het spatbord van lakleer, het bovenwerk van ballistisch mesh, de leren hiel en de visgraat pods op de buitenzool. De binnenkant is ook in strakke zwarte tinten, net als het Jumpman-logo dat zichtbaar is achter de gedeeltelijk doorzichtige buitenzool in het midden van de zwart-witte koolstofvezelplaat. Witte accenten zijn te vinden op het nummer 23 op de hiel, de Jordan en Jumpman tekst op de tong en het Nike Air logo op de binnenzool. De reacties op de release van de AJ11 OG Bred waren zo enthousiast dat het een van de meest gewilde Air Jordan 11s is geworden. Daarom is hij in de loop der jaren bewerkt en opnieuw uitgebracht in een aantal verschillende modellen, waaronder heren- en damesmodellen en modellen speciaal voor kinderen.

De AJ11 Bred was zelfs zo populair dat het een van de slechts twee kleurstellingen was die later in 1996 als low-top werd uitgebracht. De Jordan 11 IE ziet er iets anders uit dan de high-top, zonder lakleer en met standaard leer op de bovenkant. De Bred versie ziet er nog steeds grotendeels zwart uit, met rode accenten aan de binnenkant en achter het gaas op de flanken, maar de doorschijnende buitenzool heeft een meer beige tint.

De eerste echte heruitgave van de Jordan 11 Bred High kwam in 2001, toen er een Retro-uitgave werd gemaakt naar het evenbeeld van het origineel. Deze sneaker lijkt zo veel op zijn voorganger dat hij er nauwelijks van te onderscheiden is. Hij heeft hetzelfde zwarte spatbord van lakleer en hetzelfde bovenwerk van ballistisch mesh, en de buitenzool en het Jumpman-logo aan de zijkant zijn allebei rood. Een opvallende verandering is de aanwezigheid van een witte Jumpman op de binnenzool, maar verder is de 2001 Bred een getrouwe recreatie van de versie uit 1996.

In de jaren na deze eerste retro release zijn er een aantal Jordan 11 Breds uitgebracht. De volgende kwam uit in 2008, toen Jordan Brand het Countdown Pack samenstelde om de geschiedenis van Air Jordan te vieren ter gelegenheid van de 23e verjaardag van de sneakerlijn. Het bestaat uit een Air Jordan 11 Bred en een Air Jordan 12 Taxi, die allebei het uiterlijk van hun respectievelijke voorgangers evenaren. De volgende retro, die in 2012 werd geproduceerd, doet hetzelfde en wordt geleverd in een speciale doos met opvallende rode inzetstukken met het symbool "XI".

Na zoveel succes met de High versie van de AJ11 Bred, besloot Jordan Brand in 2015 terug te keren naar de low-top. Deze Jordan 11 Bred Low heeft een traditionele look, vooral door het zwarte lakleren spatbord. De zool bestaat uit een doorschijnende rode buitenzool met zwarte rubberen pods in de hiel en teen, een ondersteunende koolstofvezel plaat en een witte Phylon foam en Air dempende tussenzool. Zwart ballistisch mesh bedekt het bovenwerk en de tong, en de hiel overlay is van zwart leer. Binnenin is de voering rood en de binnenzool zwart, de laatste is versierd met een Jumpman in rood, terwijl op de tong witte tekst en nog een rode Jumpman staan. Het nummer 23 op de hiel is wit en een miniatuur rode Jumpman zit er net onder in het midden van de hiel overlay om de look compleet te maken.

Drie jaar later, in 2018, werd de AJ11 Bred aangepast tot een voetbalschoen in zowel een High als een Low uitvoering, en in 2019 kwam er een golfmodel uit, de Safari Bred. Zowel de voetbalschoen als de golfschoen hebben gespecialiseerde zolen, de eerste met voorgevormde noppen die kunnen worden gebruikt voor honkbal of American Football, de tweede met zwarte spikes die uit een glanzende rode buitenzool komen. Het bovenwerk van beide cleats is vergelijkbaar met dat van andere AJ11 Breds, maar de Safari Bred heeft zwart leer in plaats van mesh over de bovenkant van de voet en een opvallend wit bladembleem op de tong. In dat jaar keerde Jordan Brand ook terug naar de originele Air Jordan 11 Bred door middel van een andere rerelease die de kenmerken en het kleurenschema van de Playoffs uit 1996 deelt.

In 2020 werd het iconische uiterlijk van de Jordan 11 Bred gecombineerd met een andere legendarische kleur - de geraffineerde Concord. Zo ontstond de AJ11 Concord Bred, een sneaker waarvan de zool herinnert aan de doorschijnende rode buitenzool en witte tussenzool van de Bred en het glanzende zwarte spatbord en witte bovenwerk van de Concord. Als low-top heeft hij een kleine Jumpman in de hiel geborduurd, dit keer in het zwart, en op de zwarte hiel tab staat het nummer 23 in het rood. Afgezien van een rode Jumpman op de binnenzool is de binnenkant van de schoen helemaal zwart en een gelijkgekleurde patch in het midden van de tong bevat witte merknaam en nog een rood logo.

Jordan Brand richtte zich in 2021 opnieuw op de low-top Breds, voor het eerst met de zwarte en rode Jordan 11 CMFT. Deze laatste tint wordt gecombineerd met wit op de herwerkte buitenzool, waarvan een klein deel doorloopt in de witte middenzool met een Jumpman en de woorden "Cushlon ZOOM" om de aanwezigheid van de comfortabele dempingcombo aan te kondigen. Het volledig zwarte bovenwerk loopt van lakleer op het spatbord over in mesh op het achterwerk en leer op de hiel. Rode Jumpman-emblemen sieren de laterale hiel en tong, en de rode inlegzolen herbergen nog een Jumpman in zwart op de linkervoet en speciale CMFT-branding op de rechtervoet. in 2021 keerde ook de Low IE Bred terug in een retro die erg lijkt op de versie uit 1996. Het zwarte bovenwerk is een mix van nubuck en mesh langs de flanken met getrommeld leer rond de teen en over de bovenkant. Een rode Jumpman zit op de zwartleren tong en een andere versiert de zwarte binnenzool, terwijl die in het midden van de koolstofvezelplaat wit is. Deze lichtgewicht schacht is bedekt met een rood en zwart rasterpatroon en rode rubberen pods markeren de voorvoet en hiel van de doorschijnende buitenzool.

2022 bracht nog twee CMFT Lows, een damesversie van het op comfort gerichte model met een rood lakleren spatbord, en de andere een Concord Bred. Deze heeft dezelfde kenmerken als andere CMFT-ontwerpen en een witte en rode zool als de traditionele Bred, maar het bovenwerk is grotendeels wit, met uitzondering van het lakleren spatbord en de Jumpman-silhouetten op de laterale hiel en tong. Hoewel de AJ11 CMFT Bred van dat jaar pas in 2021 werd uitgebracht, werd hij tegen het einde van 2023 opnieuw uitgebracht, waardoor deze versie van de kleurstelling nog toegankelijker werd.

Het opmerkelijke verhaal achter de AJ1 Bred heeft zijn erfenis als onvergetelijke kleurstelling veiliggesteld, maar de Air Jordan 11 bracht een geheel nieuwe stijl in het ontwerp. Sinds de creatie van Jordan's beroemde kampioenschapssneaker in 1996 zijn de zwarte en rode tinten te zien geweest op een hele reeks modellen, van high-tops tot low-tops, in stijlen voor alle leeftijden. De iconische Jordan 11 Bred drukt nog steeds zijn stempel op de sneakercultuur en zal dat ongetwijfeld blijven doen met elke toekomstige release.

Rank de Jordan 11 Bred
(0)

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Azië en Oceanië

Afrika

Midden-Oosten