SPORTSHOWROOM

Nike

Zoom Vomero 5

Nike's nostalgische lifestyle runner krijgt een modern herontwerp.

Nike Zoom Vomero 5
© Nike

Een betrouwbare hardloopschoen

Toen Nike in 2006 het eerste Vomero-model lanceerde, was het bedoeld als een hardloopschoen die comfortabel kon worden gedragen over lange afstanden. In slechts een paar jaar tijd was de Vomero-lijn een gevestigde waarde geworden en werd het gezien als een betrouwbare optie voor alle soorten hardlopers. Elke nieuwe iteratie kwam met bijgewerkte functies en de Zoom Vomero +5 uit 2011 was de eerste met dubbele Zoom Air-units in de middenzool, waarvan er één in de voorvoet zat en de andere de hiel ondersteunde. Deze dienden om het gewicht van de drager te verdelen en, omgeven door een vulling van zacht Cushlon schuim, maakten de Vomero 5 comfortabel, responsief en licht met slechts 328 gram. De middenvoet was ook opnieuw gevormd om bepaalde soorten lopers te helpen en het kon zelfs worden gebruikt om een reeks gezondheidsgegevens bij te houden met behulp van Nike+ technologie. De Zoom Vomero +5 was een succesvolle schoen in zijn tijd, maar werd, net als andere modellen in de serie, langzaam vervangen door latere modellen. De Zoom Vomero 5 doorstond echter de tand des tijds en keerde vele jaren later terug dankzij een opmerkelijke samenwerking en een onverwachte modetrend, maar uiteindelijk vanwege de overtuigende mix van stijl en prestaties.

© Nike

Een invloedrijke modeontwerper

In 2018 was de Vomero-lijn aan zijn 14e hardloopschoen toe, maar niet iedereen was de Zoom Vomero 5 vergeten. Een van degenen die zich de editie van 2011 nog goed herinnerde, was de Britse modeontwerper en kunstenaar Samuel Ross. Ondanks zijn jonge leeftijd had Ross al een indrukwekkend cv opgebouwd omdat hij stage had gelopen voor het generatietalent Virgil Abloh. In 2012 werd hij zijn eerste ontwerpassistent en via hem werkte hij aan projecten met Kanye West. Na een aantal jaren van Abloh en zijn creatieve partners te hebben geleerd, richtte Ross in 2014 zijn eigen luxe sportkledingmerk A-COLD-WALL* op, toen hij nog maar midden twintig was. In de jaren die volgden, had hij meteen een impact op de mode-industrie. Hij werd een meermaals bekroonde ontwerper en ontwikkelde een reputatie voor het creëren van innovatieve kleding en andere wearables. Na verloop van tijd werd hij gezocht door Nike, een merk dat graag wilde leren van zijn vooruitstrevende creativiteit. In 2017 begonnen ze samen te werken. Eerst maakten ze een uitgeklede versie van de Air Force 1 die het uiterlijk van het originele model verfijnde, maar ook de belangrijkste elementen respecteerde. Slechts een jaar later, na het succes van hun eerste samenwerking, bundelden de twee hun krachten opnieuw, maar deze keer koos Ross niet voor een van Nike's all-time iconen, maar voor een veel ingetogener optie: de Zoom Vomero 5.

© A-COLD-WALL*

Balans tussen functie en vorm

Ross' keuze was gebaseerd op het feit dat hij het tijdperk van de originele Vomero 5 zag als een tijd waarin nieuwe innovaties werden weergegeven op de buitenkant van een schoen. Dit gaf hem de kans om deze externe componenten te manipuleren op een manier die het ontwerp menselijker maakte en de technologie benadrukte. Hij besteedde vele maanden aan het perfectioneren van zijn eigen versie van het silhouet uit 2011, van een startpunt van louter trefwoorden via schetsen en prototypes tot het uiteindelijke product. Voor Ross waren de kleur en textuur van de schoen net zo belangrijk als de functie, en om ervoor te zorgen dat de schoen de juiste balans had tussen nut en vorm, besteedde hij 18 maanden aan het samenstellen van de tonale samenstelling en de specifieke materialen waarvan hij zou worden gemaakt.

Radicale toevoegingen

De voltooide Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 behield de technische componenten van het origineel, maar had een algehele look geïnspireerd door Ross' interesse in industriële en brutalistische architectuur. Naast veel klassieke kenmerken voegde hij zijn eigen unieke accenten toe, zoals warmtegevoelig Japans nylon dat hij gebruikte als de basislaag van het bovenwerk. Een van zijn meer radicale toevoegingen was het grote sculpturale hielstuk, dat de grenzen van de samenwerking verlegde en de meningen van de fans verdeelde. Terwijl velen hielden van de excentrieke artistieke flair van de excentrieke structuur, vonden anderen het tegenovergestelde, sommigen gingen zelfs zo ver dat ze het helemaal uit de schoen wilden verwijderen.

© A-COLD-WALL*

De Vomero 5 vermenselijken

Ross' bedoelingen met de A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 gingen echter verder dan alleen esthetiek; hij wilde de drager ook verleiden om de specifieke materialen van de schoen te overwegen en te waarderen, niet alleen het product als geheel. Hij deed dit door af te zien van de PU- en UV-oppervlaktebehandelingen die normaal gesproken worden gebruikt om het plastic en rubber van de buitenkant te beschermen tegen verkleuring en veroudering. Dit verwijderde de barrière tussen de schoen en de omgevingsfactoren die er invloed op zouden kunnen hebben, en maakte de schoen op de een of andere manier menselijker door de buitenkant op natuurlijke wijze te laten verkleuren en verouderen na verloop van tijd. Ross geloofde dat de drager hierdoor de hoofdpersoon van het verhaal van de schoen zou worden, omdat zijn gedrag en acties het verouderingsproces en daarmee de esthetische ontwikkeling van de schoen beïnvloedden. Op deze manier zou elk paar Zoom Vomero 5's organisch evolueren en een eigen karakter krijgen dat nauw verbonden is met het leven van de drager. Door zo'n reis met de schoen te maken, krijgt de eigenaar een idee van hoe onze alledaagse kleding vergaat naarmate we ze dragen, en wordt de noodzaak benadrukt dat de dingen die we consumeren meer verbonden zijn met de natuurlijke processen van de wereld, zodat ze niet zo'n negatief effect hebben op het milieu.

© A-COLD-WALL*

MENS.VORM.STRUCTUUR

Ross plaatste zijn Vomero 5 in het middelpunt van een grotere ACW*-kledingcollectie getiteld HUMAN.FORM.STRUCTURE, die zich richtte op thema's als blootstelling en de transformatie van fysieke objecten in de loop der tijd als uitgangspunt voor een diepere beschouwing van veroudering en individualisering. Onder de collectie bevonden zich twee collectiekleuren: de Onyx, een strakke volledig zwarte uitvoering met een glanzende swoosh, en de Clay, waarvan de witte en Sail buitenkant contrasteerde met de bruine binnenkant. Beide waren versierd met geraffineerde merkeffecten, waaronder een ACW*-motief op de laterale teen, dubbele logo's in reliëf op de hiel en witte tekst op de binnenzool met de tekst "A-COLD-WALL* Presented By Samuel Ross".

© A-COLD-WALL*

Een verkenning van kleur

Het succes van deze eerste Nike x A-COLD-WALL* Vomero 5's leidde ertoe dat de merken in 2019 nog twee kleurstellingen creëerden. Hoewel het basisontwerp hetzelfde was als de schoenen van 2018, innoveerde Ross opnieuw, dit keer door het silhouet te gebruiken om de aard van kleur te verkennen. Hiervoor werkte het ACW* Industrial Design Team samen met gespecialiseerde verffaciliteiten in het Verenigd Koninkrijk en Italië om aangepaste kleurenpaletten te produceren. Technici voltooiden vervolgens de handmatige behandeling door elke schoen in een vat met kleurstof te dompelen en vervolgens een polyurethaanlaminaat aan te brengen op bepaalde elementen die variaties in kleurdichtheid op de buitenkant zouden veroorzaken. De resulterende ontwerpen toonden een krachtige tonale intensiteit en een verbazingwekkende kleurdiepte, waardoor de Nike Vomero 5 een heel nieuw niveau van complexiteit en stijl kreeg. Dankzij deze techniek hadden individuele paren hun eigen unieke afwerking omdat de kleurstof op elke schoen anders uitkwam, waardoor er geen twee precies hetzelfde waren.

© A-COLD-WALL*

Gedurfde kleurstellingen

Een van de ontwerpen die uit dit proces voortkwam was de Solarised-kleurstelling - een sneaker met een gedurfd tonaal patroon van industriële tinten, zoals roest, klei, ivoor en koper, dat bekende ACW*-thema's van metalen en mineralen weerspiegelde. De andere stond bekend als Redox en had een veel levendiger kleurenschema van karmozijnrood, vermiljoen en zachtroze. Op de website van het merk werden beide kleuren gepresenteerd naast architecturale beelden die de wortels van Ross' ontwerpinvloeden lieten zien. Er verscheen ook een derde kleur, deze in House Blue en met een frisse manifestatie van deze kenmerkende ACW*-tint. Helaas voor fans van de serie is deze schoen nooit uitgebracht en blijft hij voorlopig slechts een prototype in Ross' uitgebreide back catalogue.

© A-COLD-WALL*

Een algemene release

De Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 katapulteerde de heritage runner naar de voorgrond van stijl en mode en bewees dat hij hedendaags succes kon behalen, en Nike begon al snel te werken aan een algemene release van de sneaker. Dit gebeurde in 2019 met twee monochrome edities die al snel werden gevolgd door verschillende kleurstellingen met levendigere tinten, zoals Racer Blue en Electric Green, en een Bright Crimson versie die in 2020 verscheen. Deze keerden terug naar het originele ontwerpkader en bleken ongelooflijk populair na de hype rond de ACW*-samenwerking. Hun bekendheid werd ook versterkt door een optreden van de invloedrijke Canadese rapper Drake, die onverwachts opdook bij de Parijse tak van zijn 2019 Assassination Vacation Tour in een aangepast zwart paar met opvallende oranjerode accenten.

De tweede comeback

Hierna werd het stil rond de Vomero 5, waardoor fans zich afvroegen of de terugkeer slechts tijdelijk was. Deze keer was het wachten echter veel korter en keerde het silhouet terug met de kleurstellingen Oatmeal en Cobblestone in 2022. Beide hadden de eclectische look van het origineel, met een reeks materialen die dynamische patronen vormen op het bovenwerk. Meshtextiel bij de voorvoet, de enkel en de tong met kruisvulling maakten de hele schoen extreem ademend, synthetisch leer en suède gaven de schoen een eersteklas uitstraling en accenten met spijlen op de flanken gaven de schoen een futuristisch maar sportief uiterlijk. Een ondersteunende TPU kooi in een honingraatpatroon zorgt voor structuur rond de hiel, terwijl meer TPU banden aan de onderkant de voetboog ondersteunen. Voor extra glans werden 3M reflecterende accenten over het bovenwerk verspreid en de binnenzolen droegen een eerbetoon aan Nike's medeoprichter Bill Bowerman via een vintage print van de legendarische schoenontwerper. Bowerman's wafelprofiel is ook terug te vinden op de lichtgewicht rubberen buitenzool, die uitstekende tractie biedt zonder overbodige bulk toe te voegen en een eerbetoon is aan de hardloophistorie van Nike en de Vomero-lijn.

© Nike

Een verbluffende reeks ontwerpen

Deze sneakers markeerden een ware culturele heropleving voor de Nike Zoom Vomero 5, want ze kwamen voor een heleboel nieuwe kleurstellingen in 2023. Tegen het einde van dat jaar was het silhouet uitgegroeid tot een geliefde fanfavoriet onder zowel hardlopers als casual dragers, met een verscheidenheid aan ontwerpen die aan bijna elke voorkeur konden voldoen. Sommige, zoals de Supersonic, de Wolf Grey en de Photon Dust, werden geleverd in stijlvolle neutrale kleuren, terwijl andere, zoals de Olive Flak, werden versierd met levendige tinten. Een andere Vomero 5 met de bijnaam Timeless verwerkte kenmerken van de Nike Dunk in zijn hybride ontwerp, maar misschien wel de meest opvallende kleurstelling van alle Vomero 5 die in 2023 werd uitgebracht, was de Doernbecher Vomero 5 ontworpen door Jaren Heacock.als patiënt van het gerenommeerde kinderziekenhuis in Portland, waar Nike al sinds 2004 mee samenwerkt, bedekte Jaren zijn schoen met opvallende tinten geel, oranje en rood en gaf hem ook een klittenband bovenwerk dat kon worden aangepast met behulp van de collectie verwisselbare patches die erbij werden geleverd.

© Nike

Goede timing

Tegen 2024 was het duidelijk dat de Vomero 5 weer helemaal terug was, want Nike bleef steeds meer kleurstellingen van het herboren icoon uitbrengen. Dit hernieuwde succes was deels te danken aan de artistieke samenwerking met Samuel Ross, maar het was ook het resultaat van een goede timing. Het begin van de jaren 2020 was een tijd waarin old-school sneakers weer in de mode kwamen, waarbij vooral leden van Generatie Z een affiniteit voor nostalgische kleding ontwikkelden. Hoewel de Vomero 5 net iets meer dan tien jaar oud was, paste de throwback sportstijl, die een jaren 90 esthetiek opriep, perfect bij deze trend. De prestatietechnologie was ook modern genoeg om comfortabel en ondersteunend te zijn, zowel als lifestyle sneaker als hardlooptrainer. In feite werd het alom geprezen voor dit, met sommige sneakerliefhebbers die het de meest comfortabele van alle Nike ontwerpen noemden.

© Nike

Een ongelooflijke reis

Van een betrouwbare hardloopsneaker tot een gewild modeartikel, de Vomero 5 heeft een opmerkelijke reis achter de rug. Fans van het origineel dachten misschien dat ze hem nooit meer terug zouden zien, maar de fascinerende esthetiek trok de aandacht van een van de grootste ontwerpers van zijn tijd om hem opnieuw in de schijnwerpers te zetten. De klassieke hardloper was niet tevreden met één comeback, maar keerde opnieuw terug dankzij zijn nostalgische styling en betrouwbare prestatiekenmerken. Vandaag de dag is de verjongde Zoom Vomero 5 nog steeds even populair en heeft hij zich volledig gevestigd als een nietje in Nike's uitgebreide catalogus van iconische silhouetten.

Read more

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Azië en Oceanië

Afrika

Midden-Oosten