SPORTSHOWROOM

Jordan

5

De sneaker die is gebaseerd op een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Jordan 5
© Jordan

Een nieuwe uitdaging

In de zomer van 1989 hadden Michael Jordan en Tinker Hatfield al grootse dingen bereikt: de eerste vestigde zich als een van de beste basketballers aller tijden en de tweede als een van de grootste schoenontwerpers van zijn generatie. Na de Air Jordan 3, een basketbaltrainer die het merk redde, en de Air Jordan 4, een ander baanbrekend model, richtte Hatfield zijn aandacht nu op de vijfde iteratie van de lijn en zijn derde Jordan sneaker. Ondertussen bereidde MJ zich voor op een nieuw seizoen in de NBA nadat hij in de laatste ronde van de Eastern Conference playoffs had verloren van de Detroit Pistons en de NBA-finale nipt had gemist. Desondanks was het een geweldige tijd voor de grote man, want de Chicago Bulls werden een team dat serieus kon meedingen naar het kampioenschap dankzij de nieuw aangestelde hoofdcoach Phil Jackson en Jordan's steeds betere samenwerking met Scottie Pippen. Dit stelde Tinker voor een uitdaging: nog een iconische basketbalschoen maken die zowel de speler zou ondersteunen, hem naar grotere en betere dingen zou leiden, als de vele fans van zijn vorige twee Jordan-ontwerpen zou plezieren. De ambitieuze architect-schoenmaker stelde niet teleur en creëerde de Air Jordan 5: een baanbrekende sneaker met baanbrekende kenmerken en een dynamische esthetiek die simpelweg niet te negeren was.

© Jordan

De fantastische Michael Jordan

Tinker had nauw samengewerkt met Michael aan de Jordans 3 en 4 en deed hetzelfde voor de Jordan 5. Hij observeerde de speler op het veld om een gevoel te krijgen voor zowel zijn stijl als zijn mentaliteit. Hij ontdekte dat Jordan een vasthoudende aanvaller was met een fel verlangen om te winnen en een intelligentie die daarbij paste. De meedogenloze inslag van de man werd hem ook duidelijk, want Jordan reageerde vaak op een aanval of belediging door zijn spel naar een nog hoger niveau te tillen, waarbij hij zijn tegenstanders soms vernederde. Toen hij Jordan bleef zien spelen, realiseerde hij zich dat wat hij zag veel weg had van een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog: snel, behendig, aanvallend vanuit alle richtingen en volkomen meedogenloos tegenover zijn tegenstanders. Geïnspireerd ging hij nadenken over hoe hij dit het beste op zijn nieuwe sneaker kon weergeven.

© Jordan

Een onverwachte inspiratie

Uit de schetsen van Tinker blijkt duidelijk hoe belangrijk deze weergave op de Jordan 5 was en hoeveel werk en moeite er in het creëren ervan is gaan zitten. Een vroege tekening uit januari 1989 toont de sneaker in een ontluikende staat, met elementen die het uiteindelijke ontwerp niet haalden, zoals de rubberen veterafdekking, en elementen die dat wel deden, zoals de flex-groeven in de buitenzool. Een kenmerk dat er echt uitspringt, zijn de haaientanden met vlijmscherpe randen die zigzaggend langs de tussenzool lopen. Dit dynamische effect heeft de afgewerkte versie van de AJ5 zeker gemaakt en is drie decennia later nog steeds een van de meest opvallende kenmerken. De oorsprong ligt in het gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat Tinker zich voorstelde toen hij Jordan's dominantie op het veld meemaakte: de P-51 Mustang. Net als veel vliegtuigen daarvoor was de Mustang vaak versierd met neuskunstwerk dat de angstaanjagende bek van een haai nabootste. De scherpe tanden zorgden voor een dreigende blik die de vijand intimideerde en kracht en agressie uitstraalde, en dat alles terwijl de piloot macht kreeg. Deze roofzuchtige grijns is iets wat Jordan zelf liet zien tijdens wedstrijden als hij opgewonden was en zin had om de tegenstander te ontmantelen. Als hij deze blik had, kon hij zijn tegenstanders op precies dezelfde manier bang maken, dus maakte Tinker een schoen die een soortgelijk effect zou hebben. Interessant genoeg besloot hij, naar aanleiding van de vele gesprekken die hij en Michael hadden gehad over "ziggen terwijl iedereen zagging", om de tanden naar voren te laten wijzen, ook al wijzen de tanden van een haai normaal gesproken naar achteren om de verwachtingen van mensen te ondermijnen. Zo ontstonden de karakteristieke haaientanden van de Air Jordan 5.

© Jordan

Een onconventionele buitenzool

Terwijl de haaientanden de tussenzool van de Air Jordan 5 zijn kenmerkende esthetiek gaven, waren er nog veel meer ontwerpkenmerken die het unieke uiterlijk bepaalden en andere die het een uitstekend stuk performance schoeisel maakten, met die klassieke Tinker-balans van technologische briljantheid en draagbare levensstijl. Het had een gedeeltelijk doorschijnende buitenzool die was geïnspireerd op het recente werk van de ontwerper aan de Nike Mag voor de film Back to the Future II, waarin hoofdpersoon Marty McFly een paar futuristische laarzen droeg. Tinker was onder de indruk van de manier waarop de buitenzool van de Mag licht doorliet en wilde dit effect nabootsen op de Jordan 5. Hij combineerde doorschijnend en ondoorzichtig rubber en plaatste een groot Jumpman logo achter de voorvoet om de doorschijnende aard te benadrukken.

© Jordan

Een nieuw tongontwerp voor de Air Jordan-lijn

De AJ5 was niet alleen de eerste basketbaltrainer met dit type buitenzool, maar had ook een ander kenmerk dat nog nooit eerder op een schoen van dit type was gebruikt. Het vormde een deel van de tong, een gebied dat Tinker graag opnieuw wilde bewerken, zoals blijkt uit een tekening van hem van 10 mei 1989. Met het label "New Tongue Design for Air Jordan" laat het een bijgewerkt ontwerp zien met gaas aan beide uiteinden. Terwijl de onderste tong van de afgewerkte sneaker bedekt was met een rastergaas dat overeenkwam met de panelen in elke zijwand, had de bovenste helft een radicale verandering ondergaan. In plaats van het "doorzichtige PVC-gaas" dat in de schets was afgebeeld, werd het bedekt met een reflecterend zilver materiaal dat werd gebruikt op de hardloopschoenen van die tijd om ze 's nachts zichtbaar te maken, maar dat nog nooit eerder was toegepast op een basketbalmodel. Dit was nog een slimme zet van Tinker, die wilde dat de tong helder zou schijnen als hij gefotografeerd werd. Elke keer dat Michael in de Air Jordan 5 verscheen, trok de reflecterende tong de aandacht door op te lichten als het publiek er foto's van nam. Elke cameraflits benadrukte het opvallende Jumpman-logo in het midden en dus ook het merk.

© Jordanië

Een schoen met primeurs

De nieuwe elementen van de Air Jordan 5 hielden daar niet op. Hij was ook uitgerust met een nieuw veterstriksysteem dat bestond uit een knevel omgeven door een plastic behuizing. Hierdoor blijven de veters altijd goed vastzitten, wat de drager vertrouwen geeft op het veld. Voorgevormde schuimkussentjes kwamen vervolgens uitpuilen rond de kraag om extra bescherming te bieden bij de enkels. Deze opvallende uitsteeksels maakten deel uit van een kraag met een nieuwe look, waarvan de asymmetrische constructie ervoor zorgde dat de mediale zijde hoger reikte dan de laterale zijde in een ergonomischer ontwerp dat beter paste bij de kromming van de enkels. Vertrouwdere kenmerken zoals zichtbare Air demping in de middenzool en een Nike Air logo op de hiel wezen op de sterke afkomst van het model, terwijl het nieuwe ontwerp van de overlays, met name de excentrieke vorm van de hiel tegen de hiel en de voorgevormde TPU oogjes, het esthetisch onderscheidde van zijn populaire voorgangers.

© Jordanië

Vier debuutkleuren

Bij de release begin 1990 was het duidelijk dat Tinker Hatfield weer een icoon van de sportwereld had gemaakt. Ondanks het enorme succes van de Air Jordans 3 en 4, was hij erin geslaagd om opnieuw te innoveren, door een schoen te ontwerpen vol met nieuwe functies die presteerden op het veld en er geweldig uitzagen daarbuiten. Hatfield leverde vier kleurstellingen in het debuutjaar, elk met zwart of wit als hoofdkleur en meer levendige accenten op gebieden zoals de zool, het merk en de binnenkant. Zo was er de Black Metallic, waarvan het zwarte nubuck bovenwerk werd ondersteund door een gelijkgekleurde tussenzool met zilvergrijze haaientanden bedekt met zwarte spikkels. Dan waren er de twee Fire Red kleurstellingen, beide met een elegant wit bovenwerk, de ene met een zilverkleurige reflecterende tong, een zwarte tussenzool en rode haaientanden, de andere met een zwarte tong en haaientanden op een rode tussenzool. Ondanks het ontbreken van een reflecterende tong, had dit tweede Fire Red ontwerp een unieke esthetische touch op de laterale hiel in de vorm van Jordan's tricotnummer 23 in levendig rood borduursel met een zwarte rand die het visueel van het oppervlak verhief. Dit was de enige van de vier algemeen uitgebrachte Jordan 5's met dit kenmerk, hoewel Michael's Player Exclusive Black Metallics ook een 23 hadden. De vierde en laatste kleur, Grape genaamd, ging een andere kant op met paarse en turquoise tinten op de tong en tussenzool, in lijn met de modetrends van het nieuwe decennium.

© Jordanië

Een symbiotische relatie

De Air Jordan 5 kwam uit in een tijd waarin Michael Jordan en de Chicago Bulls hun hoogtepunt als een gecombineerde eenheid naderden. Hoewel hij individueel al geweldige dingen had bereikt, was het seizoen '89-'90 er een waarin hij nieuwe aspecten aan zijn spel begon toe te voegen die hem een betere teamspeler zouden maken en de Bulls een reeks titels in de jaren '90 zouden bezorgen. Net als met de vorige versies van zijn signature sneaker, vormde Michael er een symbiotische relatie mee, omdat de een de ander naar steeds grotere hoogten stuwde. De prestatiekenmerken van de schoen ondersteunden de speler naar zijn vierde achtereenvolgende seizoen als scoringskampioen en zagen zijn steeds groter wordende vaardigheden uitgroeien tot driepunters, waarvan hij er 92 maakte - een enorme verbetering ten opzichte van de 68 die hij in de voorgaande vijf seizoenen bij elkaar had gescoord en iets wat hem aanmoedigde om voor de enige keer in zijn carrière mee te doen aan de driepuntswedstrijd van het All-Star Event. Het stelde hem ook in staat om zijn verdedigende vaardigheden te behouden en te verbeteren, want hij werd voor de tweede keer Steals Leader en maakte opnieuw deel uit van het All-NBA First Team en het NBA All-Defensive First Team. In ruil daarvoor vestigde zijn headline-grabbing exploits de aandacht op de Jordan 5, waardoor het geliefd werd bij de enorme fanbase van de Jordan sneakerlijn en ervoor zorgde dat het opnieuw een groot succes zou worden.

© Jordan

Een mijlpaal in je carrière

Een bijzonder gedenkwaardige wedstrijd die de geweldige symbiose van Michael en de Jordan 5 liet zien, vond plaats op 28 maart 1990, toen de Chicago Bulls het opnamen tegen de Cleveland Cavaliers. De wedstrijd werd gehouden in het Coliseum van de Cavs in het Richfield stadion, dus het publiek stond volledig achter hun thuisteam en de omgeving was vijandig voor Jordan en de Bulls. Dit hielp de Cavaliers echter niet naar de overwinning, maar leidde juist tot hun uiteindelijke ondergang. Zoals veel teams in die tijd deden, gingen de Cavs hard op Jordan af, probeerden hem in elkaar te slaan en zijn spel te ontregelen. Toen de torenhoge 'Hot Rod' Williams een overtreding maakte op de sterspeler van Chicago en hem duidelijk pijn deed, juichten de Cavaliers-fans. Maar in plaats van hem te intimideren, maakte dit Jordan woedend, die erom bekend stond elke uitdaging aan te gaan. Na de wedstrijd onthulde hij dat dit het moment was waarop hij "gek werd", waarbij hij zijn kracht, vastberadenheid en onverschrokkenheid inzette in een ontzagwekkende vertoning die zijn team naar de overwinning stuwde. Hij toonde het soort meedogenloosheid en dreiging vanuit de lucht dat Tinkers gevechtsvliegtuig-analogie had geïnspireerd. Hij viel vanuit alle hoeken aan, omzeilde en overtrof zijn tegenstanders om ze "shell-shocked" achter te laten, zoals een commentator de Cavs aan het einde van de wedstrijd omschreef. Op dat moment had hij een ongelooflijke 69 punten verzameld in de verlenging - de hoogste score van één speler in de NBA in meer dan tien jaar op dat moment. Het is nog steeds de wedstrijd met het hoogste aantal punten uit MJ's carrière en staat tot op de dag van vandaag nog steeds als een franchiserecord. Zijn optreden was zo fysiek en mentaal dominant dat hij de rest van zijn team, dat het moeilijk had, aanzienlijk overtrof en hen uiteindelijk naar de overwinning sleepte door pure wilskracht. De eerstvolgende scorer van zijn team was Horace Grant met 16 punten en niemand anders haalde dubbele cijfers. Bovendien verdubbelde hij het dichtstbijzijnde aantal reboundgetallen met 18 tegen 8 van Scottie Pippen. Hij deed dit allemaal in de Air Jordan 5 Fire Red en hoewel het niet de eerste keer was dat hij in de schoen te zien was - die eer viel te beurt aan het All-Star Weekend van februari 1990 - bracht het het nieuwe model massa's hype en aandacht.

© Jordanië

De Fresh Prince en de Grape kleurstelling

Jordan's magie op het veld was niet het enige dat de Air Jordan 5 zo populair maakte; het werd ook geholpen door de popcultuuroptredens. Mars Blackmon vernieuwde de samenwerking die hij jaren eerder met Michael was aangegaan voor de AJ3 door te verschijnen in een reeks eigenzinnige reclamespots die samenvielen met de lancering van de Jordan 5. De excentrieke Jordan-enthousiasteling van Spike Lee dook op in tv- en printadvertenties en sprak bekende zinnen als "Zijn het de schoenen?", die al eerder waren gebruikt als een subtiele suggestie dat het mogelijk was om iets van Michael's grootsheid te evenaren door zijn basketbalschoenen te dragen. Later dat jaar trok een andere onvergetelijke tv-persoonlijkheid de Air Jordan 5 aan in The Fresh Prince of Bel Air. De serie werd voor het eerst uitgezonden in september 1990, toen Jordan aan zijn eerste seizoen begon waarin hij titels won, en richtte zich op de vrolijke Will Smith. Tijdens de show droeg hij vaak felle, felgekleurde kleding, die de stijl van de vroege jaren 90 vertegenwoordigde en in sommige opzichten bepaalde, dus de fluorescerende turquoise en paarse accenten op de Grape kleur maakten het de perfecte sneaker voor hem om te dragen. Gedurende de zes jaar dat het programma liep, verscheen hij in veel verschillende Jordans, waaronder de Black Metallic en Fire Red AJ5's, maar de Grape was een van zijn meest regelmatige keuzes. Zijn bijdrage aan het succes was zo belangrijk dat Jordan Brand hem in 2013 eerde met de Air Jordan 5 Bel Air voordat ze twee speciale edities maakten om zijn 50e verjaardag in september 2018 te vieren. Een van deze Fresh Prince kleurstellingen was gemodelleerd naar de unieke manier waarop Will Smith zijn Grapes in de show zou dragen - helemaal zonder veters - terwijl de andere een uniek Friends and Family ontwerp was met een glanzend gouden bovenwerk.

© Jordanië

Blijvend succes

Ondanks het aanvankelijke succes van de Air Jordan 5 werd hij pas tien jaar na de release opnieuw uitgebracht als retro-editie. Toen hij in 2000 opnieuw werd uitgebracht als de eerste Jordan retro van het nieuwe millennium, was de schoen net zo populair als altijd, wat leidde tot de creatie van meer kleurstellingen in de jaren die volgden. Tot op de dag van vandaag blijft de collectie zich uitbreiden, met heruitgaven van klassieke ontwerpen naast gloednieuwe kleurstellingen die bijna elk jaar verschijnen. De Jordan 5 is ook gebruikt als sjabloon voor een aantal stijlvolle samenwerkingen, waarbij de Jordan 5 de neiging om Jordan Brand primeurs te bezorgen heeft voortgezet. Het werd gebruikt voor Supreme's debuut Jordan sneaker en werd gekozen als silhouet voor een samenwerking met Paris Saint-Germain: de eerste keer dat het merk samenwerkte met een sportteam buiten de Verenigde Staten. De flamboyante Braziliaanse voetballer Neymar heeft zijn eigen fascinerende low-top, en de bekende Amerikaanse platenproducer DJ Khaled is betrokken geweest bij het ontwerp van verschillende AJ5's. Daarnaast zijn er prachtige Jordan 5's gemaakt in samenwerking met sneakerboetieks zoals Marcus Jordan's Trophy Room en luxe modemerken zoals Virgil Abloh's Off-White™ en A Ma Maniére.

© Jordan

Een schoen voor de eeuwigheid

Na het maken van twee klassieke sneakers in de Jordan 3 en 4, had het Tinker Hatfield vergeven kunnen worden als hij iets minder spectaculairs had gemaakt voor de Air Jordan 5. In plaats van simpelweg een nieuwe Air Jordan 5 te maken. Maar in plaats van gewoon de volgende iteratie in de signature lijn te produceren, bewees hij zijn uitzonderlijke ontwerpcapaciteiten door een schoen voor de eeuwigheid te maken. De karakteristieke haaientanden en krachtige esthetiek belichaamden Jordan's onbevreesde mentaliteit en gedurfde speelstijl als geen ander. In combinatie met de doorschijnende buitenzool en reflecterende tong gaf dit de AJ5 bij zijn release een compleet unieke look. Het gebruik van Nike Air en mesh zorgde ervoor dat de schoen zowel veerkrachtig als ademend was, waardoor Jordan en andere spelers zich comfortabel en wendbaar voelden op het veld. Sindsdien is het de sneakercultuur blijven beïnvloeden en veel van de kenmerken ervan worden regelmatig gebruikt in recentere ontwerpen, zowel van Jordan als van anderen. Michael's carrièrebepalende 69-punts wedstrijd, samen met zijn vele andere geweldige prestaties van dat seizoen, vestigde de Jordan 5 als een uitstekende basketbaltrainer, terwijl Will Smith's levendige stijl in de Fresh Prince het geloofwaardigheid gaf als een lifestyle model, waardoor het uiteindelijk een icoon van de sneakergeschiedenis werd.

Read more

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Azië en Oceanië

Afrika

Midden-Oosten