SPORTSHOWROOM

Nike

J Force 1 x Jacquemus

Een geraffineerde samenwerking die de AF1 transformeerde.

Nike J Force 1 x Jacquemus
© Nike / Jacquemus

Het begin van een nieuw partnerschap

Nike begon haar samenwerking met het Franse modemerk Jacquemus in 2022 met een collectie zomerkleding en twee Air Humaras die waren bedekt met stijlvolle details zoals een miniatuur gouden swoosh op elke zijwand en een herwerkt vetersysteem geïnspireerd op de Nike Pocket Knife uit 1998. De merken volgden al snel met een ander paar in felroze, waarmee ze aangaven dat de oorspronkelijke collectie misschien niet slechts eenmalig was. Op dat moment stond Jacquemus niet bekend om de samenwerking met andere merken, maar de oprichter, Simon Porte Jacquemus, was al door Vogue geciteerd toen hij zei dat Nike zijn keuze zou zijn als hij een samenwerking zou aangaan. Uit deze eerste releases begon een veelbelovende samenwerking te bloeien.

© Nike / Jacquemus

Een vroege teaser van de JF1

In februari 2023 kregen fans hun eerste glimp te zien van een nieuwe gezamenlijke sneaker van de twee bedrijven. Er verschenen twee afbeeldingen online, de eerste met een close-up van een klassieke metalen AF1 veterboot, maar met één opvallend verschil - JF1 was in het oppervlak geëtst in plaats van de gebruikelijke AF1 tekst. De tweede afbeelding toonde een hand die het uiteinde van een paar witte veters vasthoudt. Op de uiteinden zaten lederen bandjes bedrukt met Nike swooshes die enigszins leken op die van de eerdere Jacquemus Humara ontwerpen. Wie bekend was met de eerdere samenwerking, kon hieruit afleiden dat Nike en Jacquemus samen een nieuw model aan het voorbereiden waren, en wie de veter-dubrae herkende, wist ook dat het waarschijnlijk om een Air Force 1 ging. Verder werd er niets onthuld.

© Nike / Jacquemus

Een geraffineerde schoen met de geest van een Air Force 1

In de dagen na deze teaser begonnen verschillende modewebsites te speculeren over het nieuwe model, waarbij ze zich concentreerden op wat zichtbaar was op de achtergrond van de foto's die ze hadden gezien, zoals het witte lederen bovenwerk en de tong van mesh, het JF1-logo en de lederen aglets die refereerden aan de eerdere Humaras. Daarna werd het stil en gaven beide merken geen nieuwe informatie vrij over de samenwerking. Pas een paar maanden later, op 28 mei, plaatste Nike een bericht op zijn Instagram-pagina om de aandacht te vestigen op de aankomende sneaker. Het bestond uit een enkele video die rond een rij vrouwen in zwarte pakken draaide die in het midden stonden van wat leek op een witte zandwoestijn. Ze keken allemaal één kant op, behalve het model aan het einde, die de andere kant op keek. Op de achtergrond was een krachtige wind te horen en aan het einde van de video verscheen de dubbele branding van een Nike swoosh boven de Jacquemus-naam in het wit over het midden van het beeld. Natuurlijk droegen de modellen allemaal de nieuwe JF1, maar het was onmogelijk om op die afstand details te zien. Het commentaar luidde simpelweg: "Een geraffineerde schoen met de geest van een AF1. De @Nike & @Jacquemus J Force 1. Coming Soon." Dit bericht herhaalde dat de sneaker een Air Force 1 zou zijn, terwijl het ook hintte op een geraffineerd ontwerp, iets waar de kleding van Jacquemus al beroemd om was.

© Nike / Jacquemus

Een kijkje van dichtbij

Slechts twee dagen na de teaser van Nike postte Jacquemus over de nieuwe schoen op zijn Instagram-pagina. Dit keer kregen fans een veel dieper inzicht in hoe de schoen eruit zou zien, met close-upfoto's van de twee kleurstellingen die zouden worden uitgebracht. De post bestond uit zeven afbeeldingen, waaronder twee van de woestijnscène uit Nike's video met de rij modellen in zwarte pakken, twee waarop enkele van deze modellen op stoelen boven een dun laagje water zaten, een van de volledig zwarte colourway, een van de volledig witte colourway en een laatste waarop beide schoenen te zien waren. Deze foto's gaven mensen eindelijk een blik op het hele model, van het op AF1 geïnspireerde bovenwerk, compleet met geperforeerde toebox, tot de subtiele metalen swooshes op de flanken. De unieke rubberen buitenzool van de sneaker was ook duidelijk te zien - een nylon veter die in en uit de rand weeft om hem met het bovenwerk te verbinden en grippatronen die lijken op Nike's Waffle-zool in plaats van de draaicirkelformaties van de meeste AF1's. Jacquemus' commentaar naast het bericht onthulde de liefde van de ontwerper voor het werk van Nike en zijn persoonlijke band met het project, want hij sprak over zijn opwinding om de JF1 met zijn publiek te delen. Hij schreef ook over de inspiratie achter het ontwerp en beschreef de schoen als een "hybride van de zeer beroemde AIR FORCE 1 en de NIKE ACG TERRA", waarvan hij zei dat het een van zijn favoriete Nike schoenen aller tijden was. In zijn eerdere werk met het merk had Jacquemus lovende woorden gesproken over de ACG-lijn (All Conditions Gear) - een schoenenlijn die eind jaren 80 werd gelanceerd en die zich richtte op de band tussen mens en natuur om robuust schoeisel te creëren dat in verschillende buitenomgevingen kon worden gedragen. Het motto is "Ontworpen, getest en gemaakt op de planeet aarde. Met deze onthulling is het duidelijk waarom de populaire ontwerper de Humara koos als zijn eerste Nike samenwerking - het behoort ook tot de ACG groep. In feite waren de beelden op Instagram ook logisch vanuit dit perspectief, omdat ze zich allemaal op wilde locaties afspeelden. Het ontwerp van de JF1, dat nu voor iedereen te zien was, weerspiegelde ook zijn wens om de functionaliteit van Nike's ACG-lijn in de samenwerking te brengen door te vertrouwen op de opmerkelijke technische capaciteiten van Nike.

© Nike / Jacquemus

Een releasedatum is vastgesteld

Net als de eerdere posts op sociale media, leidden deze nieuwe posts tot speculatie en opwinding in de sneakerwereld. Andere websites richtten zich nu op de releasedatum die in de Instagram-post van Jacquemus was vastgesteld - 13 juni op Jacquemus.com en 21 juni in geselecteerde Nike-winkels over de hele wereld. Op hetzelfde moment werd het ook beschikbaar gemaakt op de SNKRS app. Op deze laatste datum postte Nike de volgende keer op zijn Instagram-pagina, dit keer met drie foto's die in hetzelfde weidse landschap zijn geschoten als in de vorige beelden. Twee ervan toonden meer modellen in verfijnde zwarte pakken die passen bij de beoogde look van de schoen. Net als eerder zaten ze, en soms stonden ze, op stoelen in deze omgevingen en droegen ze allemaal de JF1. De derde foto was van een stapel van drie J Force 1 sneakers, twee in het wit en een zwarte ertussen. Het commentaar was weer eenvoudig en verfijnd - "De @Nike x @Jacquemus J Force 1. Voor de ingetogenen. Voor de uitblinkers."

© Nike / Jacquemus

Luxueuze kenmerken en fijne details

Bij de release bleek de Nike Air Force 1 x Jacquemus een elegante sneaker te zijn die de designbekwaamheid van Nike en de verfijnde en minimalistische look waar Jacquemus bekend om staat, samenbracht. Tijdens een interview met Vogue voor de eerste samenwerking van het duo, had Nike zijn bewondering uitgesproken voor de "sensualiteit" en de "emotie" van de stijl van Simon Porte Jacquemus. Deze kenmerken zijn duidelijk terug te vinden in de JF1 in de vorm van fijne details zoals de metalen swooshes, de lederen aglets, de subtiele dubbele branding op het hielpaneel, de tong en de binnenzool, en de omgekeerde Jacquemus-tekst en Nike swoosh op de buitenzool. De Jacquemus-website, die de JF1 omschreef als "Unisex J Force 1 Sneakers", benadrukte deze kenmerken evenals de "zilveren gerecyclede metalen JF1 dubrae", de "AF1 Vamp Perforation" en de "handgeweven constructie". Ondertussen beschreef de website van Nike de schoen als "geraffineerd en speels" en verwees naar Jacquemus de ontwerper als een "hedendaagse surrealist". Er werd ook gefocust op de "luxueuze accenten" van de schoen en het feit dat de omgekeerde buitenzoollogo's "een correcte afdruk geven wanneer je je voet optilt", voordat nogmaals de nadruk werd gelegd op de kenmerkende vetersluiting waar de zool en het bovenwerk met elkaar verbonden zijn - "Door een gemodificeerd AF-1 bovenwerk met de hand aan de zool te weven, werd een schoen gecreëerd waarmee je opvalt, waar je ook gaat."

© Nike / Jacquemus
© Nike / Jacquemus

Een origineel AF1 silhouet

De Air Force 1 samenwerking tussen Nike en Jacquemus combineerde de klassieke look van de AF1 met de flair en verfijning van een van de meest gerenommeerde Franse modeontwerpers om een volledig origineel model te produceren. Bij het creëren van de J Force 1 ging Jacquemus verder dan het gewone om zijn eigen unieke draai aan het silhouet te geven en zo een plaats voor zichzelf en zijn merk te maken in het verhaal van deze iconische sneaker.

Read more

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Azië en Oceanië

Afrika

Midden-Oosten