Voetbalshirts

  Spanje WK uitshirt 2018

  (0)

  Leren van legendes.

  23 Apr, 2018

  © adidas Int. - Het Spanje WK uitshirt 2018, met Morata

  Tien jaar later

  Geloof het of niet, het is al 10 jaar geleden dat Spanje de voetbalwereld overnam. 2008. Spel van een andere planeet. Het fundament lag in Barcelona, de gaatjes opgevuld vanuit Madrid. Vier jaar lang waren ze verreweg het beste voetballand ter wereld. Europees kampioen in 2008 en 2012, wereldkampioen in 2010, totdat ze de afgrond in stortten. De toverkrachten vloeiden weg. Nog steeds zijn de Spanjaarden op zoek naar die magie van 10 jaar terug. Ligt die nog bij de generatie van toen? En hebben die ‘jonkies’ het eigenlijk wel? Langzaam komt de tovenarij weer tevoorschijn, nu met wat hulp van het nieuwe uitshirt.

  Hoe goed je vroeger ook was, je moet een keer met je hoofd uit de wolken. Een frisse start, even iets nieuws. Als er een land is dat die vernieuwing wel kon gebruiken, was het Spanje. In de zoektocht naar nieuwe krachten helpt adidas de oud-wereldkampioen nu op weg met een uniek tenue. Een nieuwe kleurencombi voor de Spanjaarden: wit met felrode (bijna oranje) accenten op de mouwtjes, de kraag en de schouders. Kijk je net even beter, zie je dat het ‘wit’ voorop toch niet helemaal wit is: lichtblauwe streepjes (in een v-vorm) sieren de voorkant. Waar de ontwerpers zich voor het thuisshirt lieten inspireren door de jaren negentig, komen deze graphics uit de jaren tachtig.

  © adidas Int. - Het Spanje WK uitshirt 2018, met Alba, Asensio, Ramos, Morata en Koke

  Bij al die vernieuwing horen ‘nieuwe’ gezichten. Iedereen kent ze natuurlijk al, maar de spelers zullen meer bewijsdrang voelen dan ooit. Koke en Morata bijvoorbeeld, debutanten in 2013 en 2014, zagen op tv hun ploeggenoten van nu alles winnen wat er te winnen viel. Hoeveel motivatie kun je krijgen? Nu is het onze beurt, moeten ze toch denken. In de nieuwste Climachill-technologie proberen zij de tweede periode van Spaanse voetbaloverheersing in te zetten.

  Het mooie is: de legendes van toen spelen grotendeels gewoon nog mee. Waarom die gouden generatie opzij schuiven voor een compleet nieuw elftal, en zo die kennis en ervaring weggooien? Tuurlijk niet, dat zou dom zijn. Spanje pakt het al een tijd slim aan. Laat de legendes het de talenten maar leren. Zij geven het toverstokje langzaam over. Die ‘jonkies’ zijn nog gretig. De oudere spelers krijgen het gevoel weer te pakken. Wie weet zijn ze in voor een stunt in dat frisse wit – want voetballen kunnen ze echt nog wel.