Voetbalshirts

  Real Madrid derde shirt 2017/18

  De perfecte firewall.

  4 Feb, 2018

  © adidas Int. - Het Real Madrid derde shirt 2017/18, met Marcelo

  Complex web

  Online konden de grootste Real Madrid-fans designs insturen voor het derde shirt van ‘Los Blancos’ dit seizoen. Enkele rondes verder en 100 exemplaren bleven over. Een panel van experts en Real-legendes boog zich erover en koos de winnaar.

  Het werd een blauw shirt. Linksboven en rechtsonder op het shirt bevinden zich net wat donkerdere blauwe vlakken. Op de schouders zitten drie donkergrijze adidas-strepen. Het Fly Emirates-logo en het adidas-logo voorop zijn wit, het clubembleem op de linkerborst is wit met blauwe accenten. Mooie details.

  Dit shirt is dus ontworpen door een Real-fan, eentje die zich liet inspireren door het derde shirt uit het seizoen 1996/97. Dat shirt was wit en had twee met blokjes gevulde paarse vlakken – eentje links op de borst en eentje rechts op de onderbuik. Het design van nu is vergelijkbaar. Geblokte vlakken linksboven en rechtsonder op het shirt. De zones van het shirt lijken op ingezoomde pixels – alsof er iets niet gezien mag worden, alsof iets geheim moet blijven. Het shirt heeft iets digitaals.

  In het shirt zit in ieder geval de nieuwste technologiën verstopt. Door de Adizero-technologie is het zo licht als een veertje. Doel van adidas was het te laten voelen als een tweede huid. Met de extra ventilatie die Adizero biedt blijven Ronaldo, Ramos en Marcelo droog als straks de Spaanse zomerzon doorkomt. Over de lengte van de rug zit ook nog een mesh-strook, piepkleine gaatjes waar de warmte doorheen ontsnapt.

  106 miljoen likes op Facebook, 55 miljoen volgers op Instagram: Real Madrid is niet alleen in de echte wereld de baas, ook online staan ze sterk. Ondanks dat nu de eerste haarscheurtjes ontstaan in de code van Real is het waterdichte systeem nog niet gehackt. Daar is echt meer voor nodig. Zo’n complex en goed opgebouwd web van techniek, snelheid en kracht stort niet zo snel ineen. En dit derde shirt is de perfecte firewall.