Voetbalshirts

  PSG thuisshirt 2018/19

  Het geluid.

  14 May, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike PSG thuisshirt 2018/19, met Neymar Jr

  Kabaal

  Weinig plekken maken zelfs de sterkste benen slap. Zo’n stadion waar je door de herrie niet meer nadenkt. Geluid zo hard dat je huid trilt. Even lijkt het of de grond openscheurt. Parc des Princes slokt je op – met het nieuwe PSG-shirt als laatste herinnering.

  Eens in de zoveel tijd stromen de Fransen richting Parc des Princes. Dan verandert het stadion, op een kilometer van de Seine, in een reusachtige luidspreker. Negentig minuten lang kunnen 2,2 miljoen Parijzenaren meegenieten van het onwaarschijnlijke kabaal van 48 duizend fans. ‘De PSG-fans zijn een van de luidruchtigste in Europa en dat gaf ons de mogelijkheid iets nieuws te doen met de rode streep’, legt designer Pete Hoppins uit aan Nike. In het thuisshirt van de Parijzenaren zit traditiegetrouw een rode strook. Meestal vrij simpel in vanzelfsprekende uitvoering – maar dit keer is dat anders.

  © Nike, Inc. - Het Nike PSG thuisshirt 2018/19, met Mbappé

  ‘Het is een frisse en unieke benadering, maar als je kijkt, herken je wel direct PSG’, benadrukt Hoppins. Het lijkt net of het shirt over de lengte openscheurt onder het daverende geluid van het piepende en krakende stadion. Rood komt tevoorschijn, een agressieve graphic, die lijkt op geluidsgolven. Ondanks de vernieuwing is meteen duidelijk dat het om PSG gaat: donkerblauw, wit Fly Emirates-logo centraal, witte Swoosh rechts, PSG-embleem links op de borst. Met een shirt ondergedompeld in hypermoderne Vaporknit-technologie beginnen Neymar en Mbappé vast te watertanden. Is er dan ook nog iets klassiek Frans? Nike dacht aan alles hoor: een fleur-de-lis, de gouden Franse lelie, in je nek en Ici c’est Paris aan de binnenkant.

  Bij PSG brengen ze als geen ander de spelers en het volk bij elkaar, met een gedeelde trots: die voor de club. ‘Elke keer als ik de kleedkamer binnenkom, mijn shirt met naam zie liggen, krijg ik een trots gevoel’, vertelt Verratti aan Nike. ‘Wanneer ik het veld betreed, voel ik de kracht van de fans. Zij pushen ons onszelf te overtreffen.’

  Zo, ben je er nog? Aan iedereen die komend seizoen in Parijs aantreedt tegen Les Rouge-et-Bleu: veel succes. Ze zullen het nodig hebben.