Voetbalshirts

  Portugal WK shirt 2018

  Het hart van een Portugees.

  30 Mar, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Portugal WK thuisshirt 2018, met Ronaldo

  Modern koninklijk

  Twaalf jaar na het verloren EK, na de tranen van de jonge Ronaldo, haalt Portugal in 2016 weer de finale. In Frankrijk is het gastland de tegenstander. Weer een drama voor de aanvoerder: geblesseerd eraf binnen 25 minuten. Na die wissel kwam wel de ware Portugese aard naar boven: een hecht en stug elftal, waar het niet draait om één speler, en ze revancheerden zich voor 2004. Nu weten de Portugezen hoe winnen voelt, wat ervoor nodig is. Een ervaring die je niet mag onderschatten. Als heersers in Europa trekt Portugal deze zomer zelfverzekerd richting Rusland. Hier en daar een hobbeltje in de weg, dat geeft niks. Ze zien er goed uit – in warm rood – en de koning loopt nog steeds voorop: CR7.

  ‘De inspiratie voor de collectie komt van het succes twee jaar geleden’, vertelt Pete Hoppins (Nike Football Apparel Senior Design Director) aan Nike News. ‘In het shirt moest dat terugkomen met het concept van ‘modern koninklijk’.’ Wie anders past daar beter in dan Cristiano Ronaldo. ‘Hij is de Portugese held. We willen vertellen hoe die moderne voetbalkoning zijn team leidt.’ Dat begon enkele maanden na de gewonnen EK-finale: Portugal verloor vrij kansloos in Zwitserland. Iedereen schrok wakker. Dan mag je wel Europees kampioen zijn, alleen de volgende wedstrijd telt. Op dat moment stond Ronaldo op, er werd niet meer verloren.

  © Nike, Inc. - Het Nike Portugal WK thuisshirt 2018, met Silva

  Portugal plaatst zich voor het WK. Al sinds 2000 ontbreken ze niet op een groot toernooi. In Rusland verschijnt de baas van Europa in een klassiek Portugees shirt. Warme, rode kleur. De lage kraag is groen. De Swoosh en nummers voor- en achterop het shirt zijn goud – laat wel duidelijk zijn wie hier Europees kampioen is, de beste, de snelste. Want komt niet aan CR7’s handelsmerk: explosieve snelheid. Zou Nike speciaal voor de Portugees daarom nog een versnelling hoger willen? De Nike-shirts hebben nu namelijk Vaporknit: razendsnelle, flinterdunne vezels – zo gestikt dat de atleten nog minder merken van luchtweerstand en zweet. In Rusland schakelt Ronaldo ongetwijfeld een tandje bij. Jagen op de prijs die de aanvaller nog nooit won. Want bij Madrid leerde hij: winnen went nooit.

  © Nike, Inc. - Het Nike Portugal WK uitshirt 2018, met Mário

  In de schaduw van de grote koning sluipen nieuwe talenten mee. André Silva, João Mario en André Gomes liften mee op de ervaring van hun voorbeeld. Zodat zij straks – als de captain zijn band afdoet – klaar zijn om de boel over te nemen. ‘Met het thuisshirt vieren we het Portugal van nu; het uitshirt is gericht op wat komen gaat’, zegt Hoppins. ‘Portugal is het land van ontdekking en dat is zeker ook te zien in de passie en houding tegenover voetbal.’ Het witte uitshirt, met grote en kleine groene kruisjes voorop, is een knipoog naar de voortdurende jacht op nieuw, vers talent.

  In wit oogt de Europees kampioen fris en jong, in het rood wijs en ervaren. Niet slecht als je op ontdekkingsreis bent voor de grootste prijs ter wereld. Makkelijk wordt het zeker niet. In Rusland zijn ze geen favoriet. Klopt, waren ze dat in Frankrijk dan wel? Andere landen zijn misschien beter, slimmer, hebben meer ervaring. Maar een ding ontbreekt bij al die teams: elf Portugese harten.