Nike

  Nike Zoom Vaporfly 4%

  (0)

  #BREAKING2

  5 Mar, 2018

  © Nike, Inc. - De Nike Zoom Vaporfly 4%

  Snel, sneller, snelst

  6 mei 2017, een grijze ochtend op het racecircuit van Monza, Italië. Aan de start staan drie atleten, marathonlopers. Pezige benen. Ranke schouders. Ingevallen wangen. Maar met de conditie van een sledehond. Felle lampen schijnen op de speciaal voor deze race ontwikkelde Nike Zoom Vaporfly. De elektrische volgauto begint te zoemen. Vijf hazen staan te trappelen. Eliud Kipchoge haalt nog een keer diep adem. Richttijd: 01:59:59. Doel: als eerste mens een marathon lopen onder de twee uur. #BREAKING2.

  Gekkenwerk, zullen de meesten zeggen. Maar bereiken wat sommigen voor onmogelijk houden, is waar ze bij Nike voor leven. Is het wereldrecord op de marathon is 02:02:57? Prima, wij gaan (in perfecte omstandigheden) onder de twee uur – dacht Nike. Twee jaar geleden zetten ze een team op dat de recordpoging tot op de seconde moest plannen. De beste atleten werden gezocht. Het beste loopschema. Het beste trainingsschema. De beste voeding. En uiteraard: de beste schoen.

  Drie beoogde recordlopers Desisa, Tadese en Kipchoge kwamen in 2016 naar het hoofdkantoor van Nike in Portland, Oregon. In het lab werden de atleten binnenstebuiten gekeerd en alle fysieke eigenschappen opgeslagen. Met behulp van die data bouwde Nike een unieke marathonhardloopschoen met een superlichte, ultra-reactieve zool: de Nike Zoom Vaporfly 4%.

  Vier procent? De Zoom Vaporfly verbetert jouw running economy met 4%. Alsnog geheimtaal? Het betekent dat lopen op de Vaporfly op het tempo over een afstand die jij gewend bent 4% minder moeite kost. En vier procent is veel – op naar een PR dus.

  © Nike, Inc. - De Nike Zoom Vaporfly, Zoom Fly en Zoom Pegasus

  Op weg naar dat nieuwe record zie je er nog goed uit ook. Het aerodynamische design – de schoen is helemaal suf geblazen bij tests in de windtunnel – met grote donkergrijze Nike-swoosh op de lichtblauwe Flyknit-bovenkant ziet er snel uit. De dikke witte zool (van Nike ZoomX-schuim) met rode strook oogt ook comfortabel. Het is volgens Nike de snelste marathonschoen die het merk ooit verkocht. Gelukkig maar, want 42,195 meter ren je niet zomaar in 01:59:59.

  Is twee uur lang rennen op meer dan 21km/u voor jou iets te veel van het goede? Geen paniek, Nike dacht ook aan ons gewone stervelingen. Zoek jij schoenen voor wat serieuzere training maar niet op professioneel niveau? Dan zijn de Nike Zoom Fly perfect. Flywire rond de zijkanten van de voet voor stabiliteit, Lunarlon-zool voor reactieve demping. Snel genoeg voor een wedstrijddag en duurzaam genoeg voor training.

  Of vind je het gewoon lekker om zo nu en dan een stukje te lopen? Dan zit je goed met de Nike Air Zoom Pegasus 34. Meer stabiliteit dan zijn duurdere broertjes, maar alsnog een lichtgewicht. Een veilige, lichte, snelle alledaagse trainingsschoen.

  Ongeacht je niveau en ambities vind je in deze collectie sowieso wat je nodig hebt. Of je nu droomt van een marathon onder de 02:00:00, een PR op de halve of gewoon graag een rondje door het park loopt, op de Nike Air Zoom-hardloopschoenen bereik je jouw doel het snelst. Ze geven niet alleen jou een duwtje, ze brengen de hele hardloopwereld vooruit.