Nike

  Zoom Pegasus Turbo

  De ideale schokdemper.

  3 Aug, 2018

  © Nike, Inc. - De Nike Zoom Pegasus Turbo

  Déjà vu

  Snelheidsduivels opgelet: de Nike Air Zoom Pegasus is zojuist nog sneller geworden. Hij oogt als een serieuze raceschoen en, uh, dat is het eigenlijk ook wel. Maar de nieuwe Zoom Pegasus Turbo is vooral ideaal voor de training – en met een goede reden.

  Oplettende lopers krijgen wellicht een déjà vu: die schoen heeft wel erg veel weg van de Vaporfly 4%. Klopt. De vorm van de zool is haast identiek, kijk maar naar die hak. Toch is er een groot verschil. Beiden hebben ZoomX-schuim, de lichtste die Nike maakte. Wat de Turbo niet heeft, is de carbonplaat in de zool die de Vaporfly 4% wel heeft. Nee, dat is geen productiefout. Hier is over nagedacht.

  © Nike, Inc. - De Nike Zoom Pegasus Turbo

  ’s Werelds beste marathonlopers Eliud Kipchoge en Galen Rupp gaven aan dat die Vaporfly 4% (met carbonplaatje) perfect is voor wedstrijden. De stevigheid en stijfheid zijn nodig om snel weer van het asfalt af te komen en zo ultieme snelheid vast te houden. Kost wat energie, maar dan ga je wel hard. Voor trainingen is de schoen een beetje te veel van het goede, vertelden ze. Dat gevoel van een stijve zool is niet altijd fijn, zeker niet in alledaagse trainingen. Daarom ontbreekt die dus in de Turbo. De toegevoegde waarde van het ZoomX-schuim komt er nu beter uit. Die is nog meer voelbaar, nog comfortabeler. Niet zo'n aanslag op de spieren en gewrichten dus. Dagelijks rennen laat zo minder sporen achter.

  © Nike, Inc. - De Nike Zoom Pegasus Turbo

  Dat komt door de teruggave van energie. Maar wat is dat nou precies? Hardloopschoenen zijn als de schokdempers in een auto. De impact van elke hobbel of kuil wordt geabsorbeerd door die veren. Bij iedere dreun die de demper krijgt, is het belangrijk hoe en hoe snel die daarvan herstelt. En daarin zit de kracht van ZoomX. Na contact met de grond – de zool geeft een beetje mee om de kracht van de pas op te vangen – springt het schuim razendsnel weer in zijn oude vorm. Energie die de grond in wordt getrapt, komt direct weer terug omhoog. Zo verliest de hardloper minder energie.

  De Pegasus Turbo kun je zien als een soort tussenschoen. Perfect voor professionele atleten die wat meer ontspannen willen trainen, een goeie volgende stap voor fanatieke lopers die wel wat sneller willen gaan. En oja, de Turbo heeft een laagje Epic React-schuim dat de achterkant van de zool ondersteunt. Moeten we nog meer zeggen? Voor fanatieke lopers lijken deze schoenen toch wel de ideale schokdempers.