Nike

  Ronaldinho TiempoX 10R

  (0)

  Voor de eeuwige lach.

  31 Jan, 2018

  © Nike, Inc. - Nike Ronaldinho TiempoX R10, met Ronaldinho

  De glimlach is terug

  Het is niet de eerste keer dat R10 een eigen schoen krijgt, maar het kan geen kwaad om een legende zo nu en dan in het zonnetje te zetten. Nike eert daarom Ronaldinho’s eerste periode als voetballer met een straatvoetbalschoen: de TiempoX Finale 10R.

  Twee versies maakte Nike: ‘Porto Alegre’ en ‘Paris’. Beiden gebaseerd op hoe Ronaldinho opgroeide als voetballer. ‘Ik speelde vroeger altijd op straat, 24 uur per dag met de bal aan mijn voet. Ik kreeg een goeie band met de bal’, zegt hij. ‘We hadden vroeger geen videospelletjes, internet en andere afleiding dus ik voetbalde altijd. Ik mis die tijden.’

  Van de straten uit zijn jeugd tructe hij zich naar het stadion van Porto Alegre. ‘Ik kom uit Porto Alegre, al mijn jeugdvrienden zijn daar nog. Bij die club werd ik prof en nog steeds steun ik ze. Mijn eerste titels won ik bij Porto Alegre en ik speelde er tijdens mijn debuut voor Brazilië.’ Het bleek het begin van een grote carrière.

  De Braziliaan vertrekt naar Europa. Naar PSG. ‘Parijs was de eerste stad waar ik woonde buiten Brazilië’, vertelt Ronaldinho. Een grote stap, maar al snel ging het goed. De radars van de topclubs slaan helemaal aan wanneer hij op het WK van 2002 in Zuid-Korea Brazilië naar de wereldtitel helpt. Ronaldinho verovert de wereld met voetbal dat lijkt op samba.

  Dat probeert Nike terug te laten komen in de schoen. De stikjes zijn rood, oranje en geel, de kleuren staan voor familie, muziek en plezier. Onder de tong van de schoen staat ‘Je joue avec de la musique dans la tête’ of ‘Eu jogo com musica na cabeca’ – ‘Ik speel met muziek in mijn hoofd’. Op de wreef is het bekende 10R-logo gedrukt en op de zooltjes staan twee shaka-handjes - het handgebaar met uitgestoken duim en pink.

  Niemand zal het ooit vergeten: lange donkere krulletjes zwiepend door de wind, twee blinkende witte voortanden, de sambapasjes, de eeuwige lach. Twintig jaar sierde Ronaldinho Gaucho de planeet met onwaarschijnlijke dribbels en no-look passes. Telkens weer bleek hij ongrijpbaar voor zelfs de grootste voetballers ter wereld, ogenschijnlijk moeiteloos. En altijd was er die glimlach. Die glimlach vind je nu terug in twee fraaie straatvoetbalschoenen.