Filter op

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Presto)

  • Maat

  • Sport

  • Kleur

  • Prijs

  • Sale

  • Levertijd

  Nike Presto

  12 artikelen

  Rechtstreeks uit de 00s, een t-shirt voor je voeten.

  Presto

  Vlak voor de eeuwwisseling ontstond het idee van de Presto. Een nieuwe eeuw moest natuurlijk ingeluid worden met een ongekende schoen. Designer Tobie Hatfield, (jawel, het kleine broertje van Tinker Hatfield) kreeg de opdracht een schoen te ontwikkelen met ongeëvenaarde fit en comfort. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney maakte de wereld kennis met de Presto en liet de schoen een onvergetelijke indruk achter. Een nieuwe eeuw met futuristische schoenen aan de voeten van Nike’s topatleten. Glimmende panelen, felle kleuren, veel variatie. Wereldwijd wisten dames, heren en ja, ook kids en baby’s, eigenlijk niet wat ze zagen. Vooral de mogelijkheid uitbundige graphics te maken, was verbazingwekkend. Bijzonder uiterlijk dus, maar de ontwerpers wilden vooral indruk maken met de fit. Het is alsof je blootsvoets loopt, riepen de kenners. Hmm, blootsvoets? Waar hoorden we dat eerder? Er is toch ook een andere Nike-schoen die claimt dat blote-voeten-gevoel te geven? Klopt, de Nike Free. De Air Presto is in zekere zin de voorloper van de Free, zonder de productie van de Presto had de Free misschien helemaal niet bestaan. Ultieme vrijheid dus, aan je voeten. Dat was het doel. Niet voor niks stuurde Tobie Hatfield zijn schoenen de wereld in met de slogan ‘Schoenen als t-shirt.’

  Want zo voelt het: alsof je voeten een t-shirt dragen. Het bovenwerk van de schoen is van ventilerend mesh. Lucht komt letterlijk door de stof heen. Zuurstof voor je voeten. Bij de enkel zit een dieper uitgesneden hoek, voor betere pasvorm. De hiel is strakker dan anders, alles voor extra stevigheid. En toch blijft de schoen vederlicht. Kans is groot dat de zool daarin een grote rol speelt. In de middenzool zit stevig en responsief Phylon, de buitenzool is van Duralon. Zo blijft de schoen licht van gewicht en duurzaam tegelijk. De Presto gaat lang mee. De fit wordt nog eens beter door de neopreen-upper. En het mooie van de Presto is: duur zijn ze niet. Dus kopen in de sale is helemaal feest. In het tweede decennium van de 21ste eeuw waagde Nike het erop die geliefde fit iets aan te passen. Met de Nike Air Presto Ultra Flyknit. De zool van deze versie is klassiek, de bovenkant daarentegen zeer modern. Die is van Flyknit. Net als bij andere Flyknit-schoenen kreeg ook de Presto een ‘gebreide sok’, dat wil zeggen: een halfhoge, mid (mid versie) pasvorm, die strak om de enkel sluit. In een ander model werd juist de zool onder handen genomen, in de Nike React Presto. Dat model heeft een bovenkant die nog best lijkt op het origineel, de zool daarentegen is compleet anders. Die is van React-schuim, het verende, dempende schuim dat Nike in 2018 uitvond om lopen nog lekkerder te maken.

  Al vanaf het begin was Nike niet bang speciale edities te maken van de Presto.  Zoals we net al zeiden, kon je best veel met die bovenkant. Een van de Presto’s die uitkwamen in 2000 was de ‘Trouble at Home’ met een bliksemgraphic van zwart (black), wit (white) en blauw (blue) bovenop. In totaal lanceerde Nike toen dertien kleuren. De ‘Unholy Cumulus’ was ook niet verkeerd: voornamelijk wit, met details van groen (green) en een rood (red) Nike-logo. Later werden veel vergelijkbare, bijzondere uitgaves gemaakt onder de naam Nike Air Presto SE - waarbij SE voor special edition staat. Neem nou de Presto Acronym. Die is op z’n zachtst gezegd opvallend. De versie waarvan de neus grijs (grey) is en zwart-witte spikkels heeft is al fraai. De uitvoering met roze (pink) en blauw, of die ene met fluoriserend geel en oranje (orange), zijn nog indrukwekkender. Dat het model high (hoge versie) is, draagt daar ook aan bij. In 2016 duwde Nike de schoen weer even naar voren op het podium. Een tweede leven voor de Presto: in de vorm van de Nike Presto Fly. Heeft iets weg van Flyknit, maar dan anders. Alles is net even beter ten opzichte van 16 jaar eerder. Net als in de Premium overigens. De Essential daarentegen blijft weer zo dicht mogelijk bij het origineel. Die originele Presto heeft een vrij sportief uiterlijk. Nike gaf het model met de Utility een wat modieuzere look. Vooral in Triple Black krijgt de Presto een behoorlijk andere uitstraling. Zo kreeg de Presto binnen twee decennia een gevarieerd gezicht.

  Rank de Nike Presto
  (17)

  Choose your country

  Europe