Nike

  Phantom Vision

  (0)

  Een nieuw level van precisie.

  25 Jul, 2018

  © Nike, Inc. - De Nike Phantom Vision

  Spoken

  Soms laat een wedstrijd zich raden. Overduidelijk welke pass gaat komen. Tikkie breed, even terug; zekerheid voor alles. Saai. Een enkele keer spring je op. Uit het niets staat er iemand voor de goal. Waar kwam die pass vandaan? Zoeken naar de aangever heeft geen zin. Het ‘spook’ is allang verdwenen: terug in de kleine ruimte, zoekend naar de volgende verrassing. Dan maak je het link. Blijf uit het zicht. Want dat wat je niet ziet, verandert wedstrijden.

  Vooralsnog zijn slechts enkele spelers daartoe in staat. Ze sluipen rond, zeldzaam als je er een spot. Maar het spel ontwikkelt, die spelers inspireren en hun soort neemt toe. En de schoenen moeten mee. Voor die spelers ontwikkelde Nike de PhantomVSN. Hier draait alles om controle – en comfort. Net nu je dacht dat het niet nog innovatiever kon, roept Nike: laat ons maar even!

  © Nike, Inc. - De Nike Phantom Vision, met De Bruyne

  De schetsen komen later wel, dachten ze in Beaverton. Eerst maar eens kijken wat het lekkerste zit. ‘Spelers hielden lang rekening met het inlopen van schoenen.’ Die zorgen verdwijnen nu. Door Quadfit-technologie, vertelt ontwerper Phil Woodman. ‘De PhantomVSN is match-ready, rechtstreeks uit de doos.

  ‘We ontwikkelden een omhulsel van mesh die zich schikt naar elke voet, tegelijkertijd houdt hij zijn vorm en stretcht niet mee. Quadfit omhelst de voet zonder te beteugelen.’ Een interne (!) sok dus, die zich vormt naar de voet. Hij rust als het ware in een meevormend kuipje. Een liefdevolle, stevige omhelzing.

  © Nike, Inc. - De zwarte Nike Phantom Vision

  Leuk en aardig allemaal, maar waar zit nou echt de toegevoegde waarde van Quadfit? In de vezels van het materiaal. De vier assen waarin Nike het ‘kuipje’ stikte, ondersteunen de voet van alle kanten. Nog niet overtuigd? De ‘gaatjes’ in die mesh-stof zijn net wat wijder dan normaal: de druk van je voet – je gewicht – wordt verdeeld over het oppervlak van de zool. Al met al veel minder frictie dus.

  © Nike, Inc. - De Nike Phantom Vision

  Diep verborgen in deze moderniteit vinden we toch nog iets klassieks: veters. Nike vernieuwt dit ‘oudje’ met het Ghost Lace-systeem, verborgen onder de Flynkit-buitenkant. Uit tests en gesprekken met spelers maakte Nike op dat iedereen nog gewoon graag veters heeft. Die aanpasbare fit blijft toch fijn.

  Welke wonderdokter zit achter al deze vernieuwing? De snufjes rollen uit het lab van Nike: het NSRL (Nike Sport Research Lab). De computers daar leverden dit keer nagelnieuw Flyknit-materiaal af – gedetailleerder, dus met nog meer balgevoel dan zijn voorgangers –, en een mysterieus ‘driehoek’. ‘De driehoek bedekt het oppervlak aan de binnenzijde van de voet, tussen drie botjes die essentieel zijn voor het balgevoel’, legt Phil Woodman uit.

  © Nike, Inc. - De Nike Phantom Vision, met Coutinho

  Nike belooft nog net geen feilloze aannames, maar het wordt allemaal wel een stukje makkelijker. De ‘spoken’, de Phantom-spelers zoals Woodman ze noemt, die schitteren in krappe ruimtes en altijd zoeken naar een aanvalsmogelijkheid, ‘zullen in moeilijke situaties nog meer op hun gemak zijn met de bal aan hun voet.’ De Bruyne en Coutinho spitsen hun oren. Dat klinkt niet verkeerd.

  ‘It’s incredible’, zegt Coutinho. ‘Hij oogt classy’, knikt De Bruyne enthousiast. Coutinho grijnst breeduit. De Bruyne lijkt de rust zelve – als altijd – maar in zijn ogen zie je vuur. Het WK is nauwelijks voorbij en laat dat nieuwe seizoen maar alweer komen. Want een nieuw level van precisie ligt binnen handbereik.