Nike

  Phantom Venom

  Gif in de zestien.

  15 Jan, 2019

  nike phantomvnm
  © Nike, Inc. - De rode Nike PhantomVNM

  Venom

  Afmakers opgelet! De Phantom-familie heeft een nieuw lid. Een schoen speciaal voor spitsen. De Nike PhantomVNM: de perfecte balans tussen kracht en precisie.

  Met alleen domme kracht scoor je geen goal. Dan vliegt er één de kruising in, en honderd over het hek. De dodelijkste spitsen zijn koelbloedig. Weten precies wat nodig is voor een doelpunt. Wat een kansspel het soms kan zijn. Wat zou het dan lekker zijn geen zorgen te hebben over de schoenen aan je voeten…

  ‘Mijn afronding is een balans tussen kracht en precisie’, zei Alex Morgan, spits van het Amerikaanse nationale elftal, tegen Nike. ‘Het hangt af van waar ik ben in de ‘zestien’, maar mijn schoten zijn meestal 60 procent precisie en 40 procent kracht.’ De ontwerpers spitsten hun oren: precisie is belangrijker dan kracht dus. ‘Een heldere geest is essentieel voor een doelpuntenmaker’, voegde Tottenham-spits Harry Kane toe. ‘Alleen het volgende balcontact telt. Daar moet ik klaar voor zijn – en mijn schoenen ook.’ Toen wist Nike genoeg. De lampen in het lab sprongen aan. Witte jassen mee en testen maar.

  Nike PhantomVNM rood
  © Nike, Inc. – De rode Nike PhantomVNM

  ‘Met een robotbeen onderzochten we wat silicone ‘blades’ op de wreef deden met de bal bij verschillende traptechnieken’, vertelt Jeongwoo Lee, Senior Footwear Design Director van Nike Football. Met de data over het effect op de precisie, druk, kracht en spin van het schot kwam het team uit op de indrukwekkende Precision Pwr Strike Zone. Dertien ‘mesjes op de wreef in zo’n hoek geplaatst dat de bal drukken en krullen met deze schoenen de spits nog makkelijker af gaat.

  Dat ingenieuze ontwerp in combinatie met Flyknit bedekte veters maakt de schoen helemaal interessant. Het raakvlak is 30% groter dan op de Hypervenom 3. Iets wat ook te zien is in het oudere broertje, de PhantomVSN, waar de veters compleet zijn weggewerkt. De zool mag er ook wezen. Die baseerde de designers op Nike Free. De voorvoet is vrij soepel, de strategisch geplaatste noppen garanderen explosiviteit.

  Nike PhantomVNM rood
  © Nike, Inc. – De rode Nike PhantomVNM, met links de Precision Pwr Strike Zone en rechts de met Flyknit bedekte veters

  Zo, even bijkomen hoor. Geen half werk dit. En toen moesten de ontwerpers nog beginnen met schetsen. Dat kon natuurlijk niet achterblijven bij de hoogstaande technologie. Nou, het is ze gelukt. De eerste versie van de PhantomVNM is felrood. Met zwarte details. De ribben van de Precision Pwr Strike Zone zijn zwart. Op de neus zit een honinggraatreliëf. Rood gekleurd. Niet zichtbaar van veraf. De zwarte Swoosh aan de zijkant is fors. Hoog op de zijkant van de wreef zit nog een kleintje in het wit.

  Als een unieke balans van precisie en kracht is wat een spits wil bij het afwerken – terwijl hij er ook nog angstaanjagend uitziet – is dit dé schoen. Een beetje gif (venom) in de zestien. In de PhantomVNM is het enige waar de nummer 9 nog aan denkt: de bal tegen het net jagen.