Nike

  Neymar Mercurial Puro Fenomeno

  Van R9 naar NJR.

  21 Dec, 2017

  © Nike, Inc. - De Nike Neymar Mercurial Puro Fenomeno, met Neymar Jr en Ronaldo

  Durf en plezier

  Het is 1998. Brazilië haalt de WK-finale in Frankrijk. De Selecão speelt een feilloos toernooi. Hun grootste ster? Ronaldo. Op zijn zilverblauwe Mercurials wervelt hij door het Franse land. Alles gaat perfect, tot aan die finale. In één toernooi verandert het verhaal van de ’98 Mercurials in een mythe. Twintig jaar lang dwaalt de schoen rond over de planeet, maar nu is hij terug. Op de plek waar hij zich thuis voelt: aan de voeten van een Braziliaan, de volgende superster, uit São Paulo.

  ‘Die schoen uit ‘98 veranderde het voetbal’, vertelt Ronaldo bijna twintig jaar later. ‘Vanaf het begin was ik betrokken bij de ontwikkeling van Mercurial. Op een gegeven moment was die schoen onderdeel van mijn voet.’ De nu 41-jarige wereldkampioen heeft goede herinneringen aan die tijd: ‘Het was een waanzinnig project en de resultaten zijn schitterend – een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de voetbalschoen.’

  Terwijl Ronaldo in Europa geschiedenis schreef op de eerste Mercurials, staarde een jongen thuis in Brazilië met grote ogen naar de televisie. ‘Dat waren de schoenen die iedereen wilde – ik ook’, zegt Neymar Jr. Het kon haast niet mooier toen de 18-jarige Neymar Jr debuteerde voor zijn land in de gifgroene Mercurial Superfly II, en gelijk scoorde: ‘Mijn eerste goal voor het nationale team maakte ik op die schoenen, ze blijven altijd speciaal voor mij.’

  Beide aanvallers hebben een bijzondere band met Mercurial en dus vindt Nike het tijd voor een speciale editie: de Mercurial Puro Fenomeno. Details van Neymars gifgroene Superfly’s en een vleugje van Ronaldo’s originele ’98 Mercurials maken een moderne versie van twee iconische schoenen.

  © Nike, Inc. - De Nike Neymar Mercurial Puro Fenomeno

  Over de buitenkant loopt de kleur over van zilver naar blauw, de Swoosh is felgroen omlijnd. Snelheidsribbeltjes in de herkenbare golven en de donkere uiteinden van de noppen doen denken aan 1998. De binnenkant zit vol lijnen en flitsen van de gifgroene Mercurials. ‘Ousadia’ en ‘Alegria’ – durf en plezier – op de binnenzijden herinneren Neymar Jr aan zijn gedurfde en vreugdevolle speelstijl. Over de lengte van de hak staat groot ‘NEYMAR’. Het is duidelijk: slechts een man draagt deze schoenen. Alleen NJR mag in de voetsporen treden van ‘O Fenomeno’.

  R9 is blij met zijn opvolger: ‘Neymar en Mercurial passen perfect bij elkaar. De karakteristieken komen terug in Neymars spel: hij is vlug en verandert snel van richting. Deze schoen helpt Neymar nog beter te worden en staat altijd voor hem klaar.’ Aan Ronaldo’s vertrouwen in Neymar Jr geen gebrek: ‘Ik voel een connectie met Neymar. Hij is een sensationele jongeman, in balans, geconcentreerd en op de goede weg. Het belangrijkste is nu plezier houden in het voetbal: zo maakt hij anderen gelukkig.’

  Niet verkeerd als je dat hoort van een legende. Het respect is wederzijds. ‘Hij is een van mijn idolen en een van de grootste, meest iconische spelers in de geschiedenis. Ik ben heel blij en voel mij vereerd dat ik met hem voor het nationale team speelde’, zegt Neymar Jr.

  Twintig jaar geleden was R9 de grote ster. Nu is het de beurt aan NJR. De druk van ruim 200 miljoen landgenoten rust op zijn schouders. Toch blijft Neymar lichtvoetig in de Nike Mercurial Puro Fenomeno. Durf en plezier zijn de toverwoorden. Met dat in zijn achterhoofd is Neymar Jr klaar om de Braziliaanse voetbalhistorie uit te breiden.