Nike

  Mercurial 360 Fast By Nature

  (0)

  Cheetah.

  15 Feb, 2018

  © Nike, Inc. - De Nike Mercurial 360 Fast By Nature

  360

  Wil je snel zijn, dan moet alles passen. Geen gezeur aan je voeten. Met de gekste innovaties win je niks zolang de schoen niet lekker zit. Comfort is zo belangrijk. Op hoge snelheid hebben zelfs de kleinste veranderingen invloed op hoe hard je rent. Verschuift je voet 1 millimeter, knelt er iets bij de hiel? Dan lever je snelheid in. Comfort is een voorwaarde voor snelheid. En dat is waar Nike op heeft gelet bij de bouw van de nieuwe Mercurial: een upgrade van de Flyknit-technologie. Die is nu 360.

  Driehonderdzestig graden Flyknit-technologie dus? Begrijpen we dat goed? Ja. Max Blau, VP van Nike Football Footwear, legt uit: ‘De Flyknit-technologie klemt zich nu om de hele voet, geen nutteloze ruimte meer tussen de onderkant van de voet en de zool. Sterker nog: er is zelfs helemaal geen zool meer over.’

  © Nike, Inc. - De Nike Mercurial 360 Fast By Nature, met Ronaldo

  Dat klinkt ongeloofwaardig. Toch is het zo. Twee plateaus met noppen vervangen de zool. Eentje achteraan (om af te remmen) en eentje voorop (om te versnellen). Daartussen komt de Flyknit-stof samen. De complete ‘hoef’-zool zoals Nike die al langer maakt, heeft nu meer weg van een ‘klauw’ van een cheetah. ‘De agressieve voorvoet is gemaakt voor versnelling in iedere richting, terwijl de noppen op de hiel abrupt stoppen mogelijk maken’, vertelt Jeongwoo Lee, Senior Design Director van Nike Football.

  Die innovaties zijn zonder meer interessant, maar zijn de atleten net zo enthousiast? Als we Blau moeten geloven wel: ‘Spelers zeggen dat het voelt alsof de schoen gewoon verdwijnt wanneer je hem aantrekt, hij wordt één met de voet.’ Leve de nieuwe Flyknit-technologie. Maar er is nog meer.

  In al dit geweld zou je bijna vergeten dat de Mercurial al jaren ACC-technologie bevat. In voorgaande modellen lag de All Conditions Control in een dun laagje over de buitenkant van de schoen. Dat gaat ten koste van het balgevoel, schatte Nike in. Oplossing: stop de ACC-technologie in de garen, voordat de voetbalschoen gewoven wordt. De technologie die balcontrole in iedere weersconditie ondersteunt, zit nu letterlijk ín de stof. Stapje voor op de concurrentie. Het betekent ook dat de glans verdwijnt. Geen glimmende buitenkant meer dus, maar een matte kleur.

  © Nike, Inc. - De Nike Mercurial 360 Fast By Nature, met Neymar JR

  Pak wat water. Rust wat uit. Voor ons is het ook even bijkomen. Geen half werk van Nike. Een indrukwekkende schoen. Ook Cristiano Ronaldo wist het gelijk: ‘Toen ik de schoen zag, was mijn eerste reactie: de beste schoen ooit! Ze passen direct. Het materiaal, het design, de nieuwe technologie, het is geweldig.’ CR7 gaat nog even door over zijn Superfly (waarvan de sok trouwens iets verlaagd is): ‘Ze passen perfect. De 360-innovatie – het is perfect. De schoenen zijn comfortabel en zien er goed uit, ze hebben dus alles.’

  De eerste versie van de Mercurial Superfly en Vapor is oranje met een grote zwarte ‘M’ op de hiel. Voorop de tenen zit een kleine, zwarte Nike-Swoosh. Aan de binnenkant van de voet een grote zwarte Swoosh. De noppenplateaus hebben een betoverende olievlek-achtige kleur. Ze vallen op. Dat moet ook wel, wil je de snelste spelers ter wereld nog kunnen volgen. Alexis Sanchez, Eden Hazard, Lieke Martens, Cristiano Ronaldo en Neymar dragen de nieuwe Mercurial 360 Superfly en Vapor.

  Een schoen waarop je razendsnel verliefd wordt.