Nike

  Lebron 15

  (0)

  Voor de onbreekbare.

  20 Mar, 2018

  © Nike, Inc. - De Lebron 15

  Drakenhuid

  Ze zeggen wel eens: een ring win je als niemand kijkt. Wat je doet buiten de spotlights maakt je groot, een kampioen. Elke dag vroeg eruit, in de hitte of de kou, trainen voor een groter doel. Ook al ben je kapot van gister, vandaag ga je gewoon weer. Hoe denk je dat de legendes hier kwamen? Een uur ten zuiden van Cleveland ligt het antwoord. Een jongetje uit Akron, Ohio doet het al zolang hij zich kan herinneren – dit seizoen op zijn nieuwste schoen: de LEBRON 15.

  In 2003 had LeBron James zijn schooltas zowat nog om toen hij voor tientallen miljoenen dollars tekende bij Nike. Net van de middelbare sierde James al de cover van Sports Illustrated, hij ging rechtstreeks van high school naar de NBA. Hier moeten we snel bij zijn, dachten ze in Beaverton. Tekenen die jongen. En zo snel mogelijk een eigen schoen. Nu – vijftien jaar later – zijn we er vijftien schoenen.

  ‘Werkt dit voor mij? Zijn jullie zeker dat dit mij houdt?’ Toen Lebron James van Nike de eerste versie van een speciaal voor hem gefabriceerde Flyknit-variant in handen kreeg was hij enthousiast over de textuur, maar twijfelde hij aan de stevigheid. Zeg maar niks meer, moeten ze bij Nike gedacht hebben. Ze stemden de stof nog beter af op LeBrons spel en vlot erna schoot Nike BattleKnit onder de naaimachine vandaan. Het team zocht naar extra stevigheid, terwijl het niet ten koste mocht gaan van het comfortabele Flyknit-gevoel en een aansprekend design. De BattleKnit-constructie biedt stretch op specifieke plekken op de voet, geeft dat belangrijke locked-in-gevoel en is ook nog duurzaam. King James tevreden.

  Tijdens de productie kreeg het designteam een aangename verrassing. Door de alternatieve wijze waarop BattleKnit is gestikt, ontstond een maliënkolder-effect in de stof. De stiksels bepaalden de look. Als ze hadden gezegd dat het een drakenhuid moest voorstellen, hadden we het ook geloofd. Het oogt sterk, onverwoestbaar.

  Leuk en aardig zo’n innovatieve bovenkant, maar zonder goede zool is een basketballer ridder te voet. Voor de King gaat Nike graag nog een stap verder. Voor de eerste keer gecombineerd in een basketbalschoen: Nike Zoom en Max Air. Het geavanceerd dempingsysteem in de zool laat de sterkste spelers landen op de houten vloer als zachte veertjes. ‘LeBron is gek op Max Air’, zegt Jason Petrie – de man die al ruim tien jaar samen met James zijn schoenen ontwerpt – tegen Nike. ‘De zool biedt alles wat je verwacht van Zoom Air, met het comfort en de bescherming van Max Air. ’

  Het is misschien wel de meest technische LEBRON tot dusver. ‘Dit is mijn favoriete schoen tot nu toe’, zegt LeBron tegen Nike. ‘Het belangrijkste dat de mensen moeten weten over de LEBRON 15 is dat die nieuwe Nike Flyknit-technologie nooit eerder in een sportschoen zat. En het ziet er ook nog goed uit.’ Het is het resultaat van jarenlange samenwerken tussen James en Petrie. ‘Vanaf het moment dat Jason en ik samenwerken, praten we over dat we niet alleen het aller, allerbeste willen in performance, maar ook qua stijl. We willen dat mensen zich goed voelen als ze de schoenen aantrekken.’

  Dat zal geen probleem zijn. De Flyknit-stof is een feest voor de kleurdesigners. Haast alles is mogelijk met de Nike LEBRON 15. Allerlei kleurencombinaties, tot in de kleinste details. Voor iedere basketballer wat wils. Een onverwoestbaar design voor iedere onbreekbare koning.