Nike

  Kyrie 4

  (0)

  De oplossing.

  11 Mar, 2018

  © Nike, Inc. - De Kyrie 4, met Irving

  Zigzag

  De knalrode cijfers boven het bord midden in de afgeladen TD Bank Garden van de Boston Celtics geven aan: nog 49.3 seconden. De voorsprong van Boston op de Bucks is negen punten, diep in het vierde kwart, bal in de handen van Kyrie Irving. Dribbel tussen de benen, achterlangs, jab, step-back, het hout onder Irvings schoenen kraakt…driepunter. Wedstrijd beslist. Niemand zit meer in de groene Boston Garden, iedereen fefe staat en juicht. Op row 3, seat 1, achter de bank van de Celtics komt Benjamin Nethongkome langzaam van zijn stoeltje. Ogen gericht op de nummer 11 – en zijn schoenen.

  Het begint allemaal twee jaar daarvoor, op 7 september 2016. Nike ziet in Nethongkome de ideale teamleider voor een nieuw project: KYRIE 4. Een droombaan. Als jongetje van 10 jaar oud kwam hij van Thailand naar Amerika, gefascineerd door sneakers liep hij stage bij Nike. Nu ontwikkelt hij de schoen voor een van ’s werelds grootste basketballers: Kyrie Irving.

  Tussen de aanstelling van Nethongkome en het moment dat Irving de wedstrijd tegen de Bucks beslist zitten velen uren van onderzoek en overleg, tussen Nethongkome en Irving: hoe ziet de perfecte schoen eruit voor de point guard van Boston?

  © Nike, Inc. - De Kyrie 4

  Irvings speelstijl heeft zeer unieke en specifieke vereisten. De nummer 11 van de Celtics verandert zo extreem snel van richting dat verdedigers duizelig achterblijven. De hoeken waarin hij zijn voet neerzet zijn vaak absurd. ‘Als ik een plek zie waar ik mijn voet kan plaatsen, moet ik er zo snel mogelijk ook weer wegkunnen, zonder mijn evenwicht te verliezen’, zegt Irving tegen Nike. Constante steun en dynamische grip zijn nodig wil Irving zelf ook op zijn benen blijven staan. ‘Dat is essentieel.’ Gelukkig is daar Nethongkome. ‘Ben is de man van de techniek. Hij overbrugt de kloof tussen de technologie en mijn spel.’

  In gesprek met Nike zegt Nethongkome vooral een mooie ontwerpuitdaging te zien. ‘Bij industrieel design draait het om oplossen van problemen. Als je kijkt naar de klassieke Nike, zie je dat ieder silhouette start als performance innovation. Na verloop van tijd worden schoenen pas iconisch, maar ze komen voort uit een doelbewust idee.’

  Irvings eisen over neerkomen en afzetten zijn in elk KYRIE-model opnieuw geëvalueerd, de technieken doorontwikkeld. Voor de KYRIE 4 basketbalschoenen wilde de wendbare point guard graag ook meer demping. De Cushion midsole Zoom Air-hiel bood gelukkig snel uitkomst. Sneller afzetten en betere grip bleek een ander verhaal. Hiervoor ontwikkelde Nethongkome speciaal een flexibele zigzag-groef over de lengte van de zool. Bij het neerkomen splijt de zool min of meer en krult het rubber zich om de zijkant van de schoen. Over de hele breedte van de schoen voelt Kyrie – ondanks de soms haast onmogelijke enkelstanden – grip en reactie van de vloer.

  © Nike, Inc. - De Kyrie 4, met Nethongkome en Irving

  Het zigzag-design komt voort uit de zoektocht naar een ‘oplossing’: innovatie om Irvings spel tegemoet te komen. Om de schoen compleet te maken, lieten Irving en Nethongkome zich inspireren door iets waar ze allebei gek van zijn: vintage Nikes en Jordan-designs. In die oude basketbalschoenen ziet Irving dat ‘de authenticiteit van een performance-schoen goed samen kan gaan met schitterend design.’ Voor Nethongkome zit er nog een diepere laag aan. ‘Die schoenen zijn klassiekers geworden omdat ze ook voortkwamen uit innovatie.’ De KYRIE 4 heeft deze potentie ook. Gedreven dus door innovatie, met fraai design als resultaat.

  De voorvoet is van mesh, een upgrade ten opzichte van voorgaande KYRIE’s. Richting de hiel komen meer klassieke materialen langs, waaronder suède en leer. In een wereld waar mobiele clips van 15 seconden het beeld van een speler bepalen, moet je een onvergetelijke indruk achterlaten. De schoen moet ogenblikkelijk herinnerd worden. ‘We willen dat specifieke dingen eruit springen en in je gedachte blijven hangen’, laat Irving aan Nike weten.

  Is dat gelukt? Herken jij de KYRIE 4 uit duizenden? Irvings spel waarschijnlijk wel. Soms lijkt hij zich vast te lopen: deze bal kan er nooit in, denk je dan. Vaak zet Irving daarvoor alles op het spel. De lucht in terwijl hij weet dat er een beuk komt, dat hij hard naar de grond gaat. Lange armen zwiepen boven zijn hoofd, klaar om de bal het publiek in te slaan. Maar terwijl de klok langzaam wegtikt, wurmt hij zich overal doorheen – altijd zoeken naar de oplossing. Gedreven door innovatie, geïnspireerd door de klassiekers.