Nike

  Free RN 2019

  Lopen op blote voeten.

  15 Apr, 2019

  nike free rn 2019 5.0 3.0
  © Nike, Inc. - De zool van de Nike Free RN 2019 5.0

  5.0 en 3.0

  Met blote voeten in het gras deden de atleten van Stanford University in 2001 hun cooling down. En de Nike-ontwerpers stonden er met open mond naar te kijken: wat gebeurde daar nou? Nu achttien jaar later lanceert het ontwerpteam de Nike Free RN 2019, een hardloopschoen die (ironisch genoeg) waarde hecht aan het rennen op blote voeten.

  Terwijl de designers van Nike in hun ogen wreven, deden die hardlopers van Stanford University hun oefeningen op een grasveld. Waarom dat op blote voeten moest, was voor hen een raadsel. Na wat onderzoek ontdekten ze: lopen op blote voeten vergroot de mobiliteit en flexibiliteit van de voet. Elke vezel, ieder spiertje is dan in gebruik. Nergens wordt de voet tegengehouden door de schoen. Betere balans en meer kracht zijn het resultaat. Lopen op blote voeten bleek het maximale uit de voet te halen. En zo begon Nike Free.

  © Nike, Inc. - De oranje en grijze Nike Free RN 2019 5.0 en de grijze en zwarte Nike Free RN 2019 3.0

  Inmiddels zijn we veel modellen verder. Iedereen herkent de buigzame zool met groeven. En nu is het tijd voor Nike Free RN 2019. In al die tussenliggende jaren groeide de kennis over voeten. Zo bleken de voet van een hardloper bij impact op de grond soms wel een hele maat groter te worden. Met wetenschappelijke precisie werd er geschaafd en geslepen aan de zool, alsmaar op zoek naar het meeste comfort.

  In de zool van de Nike Free 2019 werd flink wat aangepast. Nadat eerst met behulp van mapping (het maken van een soort hitteplattegrond tijdens het rennen) de natuurlijke bewegingen van de voet in beeld waren gebracht, werden de groeven totaal anders geplaatst. Sommige plekken kregen diepere inhammen, op andere plekken bleek dikker schuim juist noodzakelijk. Alles om de voet zo veel mogelijk bewegingsruimte te geven. Het leidde tot deze twee opmerkelijke zolen van de 5.0 en 3.0.

  © Nike, Inc. - De zool van de Nike Free RN 2019 5.0 en de zool van de Nike Free RN 2019 3.0

  De dichtheid van de zool is hoger; het schuim is nog meer op elkaar geperst. Dat betekent twee dingen: je voeten zich nog dichter bij de grond en er is nog meer bewegingsvrijheid, minder restrictie. De Nike Free 2019 5.0 is 26% flexibeler en 2 mm dichter bij de grond dan zijn voorganger. Op de Nike Free 2019 3.0 zit je 1 mm dichter bij de grond, heeft geen veters en is grotendeels van Flyknit, wat de bewegingsvrijheid weer ten goede komt.

  Door onderzoek en technologische vooruitgang kreeg de Nike Free zo een flinke metamorfose. Nieuwe zool, nieuw design, want het belang van lopen op blote voeten wordt niet vergeten. Met deze Nike Free RN 2019 wordt de grens tussen rennen op blote voeten en op echte schoenen weer een beetje dunner.