Nike

  Epic React Flyknit

  (0)

  De ultieme foam.

  26 Feb, 2018

  © Nike, Inc. - De blauwe Nike Epic React Flyknit

  Betere ingrediënten, beter materiaal

  Niet wetend aan welke test zij meededen, strikten testlopers de Nike Epic React onder. Het Nike-lab vroeg na afloop van de run hoeveel kilometers zij dachten dat er al gelopen was op de schoen waar ze even daarvoor op renden. Het hoogste antwoord: ‘100 mijl’, een ander wist zeker: ‘brand-new’. Gemiddeld gokten de testers op 15 gelopen mijlen. Het bleken er 500(!). Test geslaagd. Conclusie: run na run, mijl na mijl en de veerkracht verdwijnt niet. Op de Nike Epic React is het rennen als een kangoeroe – en dat kilometers lang.

  Als hardlopers iets vragen, gaat Nike aan de slag. Jaren terug riepen lopers om een schoen die alles heeft: meer demping bij het neerkomen, betere teruggave van energie na elke stap, lichtgewicht en een schoen die niet aftakelt naarmate de kilometers optellen. Een superteam van innovators, scheikundigen, ingenieurs en designers schoven bij elkaar aan tafel. De start van een zoektocht naar een zachter, lichter, duurzamer en verender foam – het leidde tot een doorbraak in demping.

  Niet vernieuwen betekent geen vooruitgang. En als je stilstaat, kom je met hardlopen niet ver. Daarom wilde Nike niet doen wat iedereen al jaren doet: op dezelfde manier ‘foam’ produceren. Verandering graag. Wat doe je dan? Zoeken naar nieuwe ingrediënten.

  Drie jaar lang testen Nike-scheikundigen nieuwe materialen en de ideale samenstelling van ingrediënten – na 400 combinaties vinden ze eindelijk de juiste oplossing. Maar dan ben je er nog niet. Waar op de zool is extra steun nodig? Waar moet de foam wat steviger zijn? Wat is de perfecte vorm? Urenlang praten met atleten, testjes in het Nike-lab, data doorspitten, heat maps analyseren en weer terug naar de atleet. Vragen, luisteren en aanpassen. Na verloop van tijd rolden er met hulp van algoritmes meer dan 100 designs uit de computer. Daar moet-ie dan toch wel tussen zitten?

  © Nike, Inc. - De witte Nike Epic React Flyknit

  Het designteam haalt opgelucht adem. De vlag kan uit: de perfecte zool is gevonden. Nu alleen de bovenkant nog. Gelukkig ontdekte Nike daar al een gouden formule voor: Flyknit. Bij het samenvoegen van de zool en de Flyknit-bovenkant richten de Nike-experts zich weer op de atleet. Hoe bewegen ze, in welke richting, met welke snelheid en met hoeveel kracht? Het eindresultaat mag er zijn. De Flyknit-stof krijgt rondom de hak extra ondersteuning. Een plastic hieltje komt vanuit de schuimzool omhoog. De witte zool heeft golvende deukjes – de een dieper dan de ander – perfect gepositioneerd dankzij computeranalyses. Het ‘schuim’ van de zool is 11% zachter en 13% verender dan de LunarEpic Low Flyknit 2. De combi met Flyknit maakt de Epic React 5% lichter dan zijn voorganger. Alsof je loopt op trampolines.

  Maar dan wel een trampoline met een mooi design. De zool is wit. De Flyknit-bovenkant donkerblauw (ook te krijgen in wit trouwens). De hiel-ondersteuning is net wat lichter blauw en bij de overgang met de foam zit een roze strookje waar Nikereact staat in 3D. Bij de achillespees zit een geel lusje. Wit en blauwe Flyknit-upper dus. Qua kleuren kan Nike hier nog alle kanten mee op. Oja, wat die lichtblauwe zones onder de voorvoet en de hak daar doen? Dat rubber geeft extra grip tijdens het rennen en voorkomt vroegtijdig slijten van de zool.

  Het idee ‘betere ingrediënten, beter materiaal’ lijkt te werken. Door geduldig testen (de Epic React liep al 649 marathons) lukte het Nike een hardloopschoen te maken die verender, lichter en duurzamer is dan alle voorgaande hardloopschoenen van Nike. Hobbeltjes in de stenen liggen niet meer in de weg. Als een kangoeroe spring je door de buurt. Kilometer na kilometer, lopen op kussens en springveren – dat is rennen op de Nike Epic React Flyknit.