Nike

  Air VaporMax

  (0)

  Lopen op lucht.

  27 Feb, 2018

  © Nike, Inc. - De witte Nike Air VaporMax

  Lucht

  Lang was lucht iets waar de mens slecht vat op kreeg. Men kon er gebruik van maken, door mee laten voeren en ervan genieten – maar niemand kon lucht controleren, het beheersen. Een onmogelijk opgave leek het, tot Nike 30 jaar geleden de lucht temde. Lucht in een klein compartiment, in de zool van een schoen. Vanaf 1987 zitten ze in de wolken, met Nike Air. Dertig jaar ontwikkelde Nike dit unieke concept en nu is er de ’full promise of Air’ – de perfectie van lucht – met de Nike Air Vapormax.

  Zeven jaar geleden begon de ontwikkeling van de Nike Air Vapormax. De grote doorbraak van deze nieuwe hardloopschoen? De gevangen lucht heeft nu geen omhulsel meer nodig. Waar voorgaande Air-compartimenten bescherming nodig hadden van een rubberen buitenlaag, is nu een doorzichtig, plastic omhulsel genoeg. Dit gaf designers de mogelijkheid om Air onder de hele voet te plaatsen. De noodzaak van een voornamelijk, rubberen zool is verdwenen.

  Een complete Air-zool bleek al snel iets te makkelijk gedacht. Specificatie was nodig voor het optimale hardloopgevoel. In de ontwikkeling van de Air Vapormax richtte Nike zich op het gebruik van minder lucht, op een efficiëntere manier. Met behulp van pressure heat maps bepaalden ze waar die selectie van lucht moest komen onder de voet. Met computeranalyses achterhaalde het Nike-lab waar de grootste drukpunten zitten tijdens het hardlopen. Op basis van die data maakten designers de perfecte indeling van de zool.

  Al deze innovatie maakt een rubberen zool dus overbodig. Het ontbreken van zo’n ‘harde’ onderkant heeft voordelen. De combinatie met de extreemlichte Nike Flyknit-bovenkant maakt de Nike schoen zo licht als een veertje. Het ontbreken van een stugge onderkant zorgt ook voor meer flexibiliteit en vooral: vering. Zach Elder, ontwerper van de luchtkussentjes, legt uit aan Nike: ‘Als je neerkomt, neemt de druk in de Air-compartimenten toe. Zet je weer af, dan vermindert die druk plots snel, wat een verend, springerig gevoel geeft.’

  Meer flexibiliteit en vering dus, en dat zonder in te leveren op structuur en stabiliteit van de schoen, ondanks het ontbreken van een harde zool. Je loopt enkel op lucht – en zo ziet het er ook uit. Tegen Nike benadrukt Footwear Innovation Designer Tom Minami nog maar eens het doel: ‘Met de doorzichtige Air-zool moet het lijken alsof je zweeft boven de grond.’ Missie geslaagd. Op de Nike Air Vapormax speel je met de zwaartekracht, want hiermee loop je letterlijk op lucht.