Nike

  Adapt BB

  (0)

  De toekomst van sport.

  5 Feb, 2019

  Nike adapt bb basketbalschoen jayson tatum
  © Nike, Inc. – De Nike Adapt BB, met Jayson Tatum

  Perfect Fit

  Perfecte pasvorm, bestaat dat eigenlijk wel? Nike’s innovaties zijn talloos en allemaal brachten ze ideale pasvorm van sportschoenen steeds iets dichterbij. Nu maakt het merk met de Nike Adapt BB een reuzensprong richting die perfect fit. Vanaf ergens in februari verkrijgbaar online.

  Daarvoor lijkt wel een eeuwenoude uitvinding te sneuvelen: veters. Nog voor we het eerste alfabet bedachten, strikten we 3500 jaar v.Chr. al de veters van onze schoenen. Tot 2019. Want Nike schenkt ons Nike Adapt, een mechanisme waarmee de schoen de veters zelf strikt, ook nog eens afgesteld op jouw voet. Perfect fit met slechts een druk op de knop.

  © Nike, Inc. – De Nike Adapt BB

  Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het geheim is een klein ‘motortje’ in de zool (van de basketbalschoen waarin de FitAdapt-techniek debuteert). Stapt een atleet in de schoen dan scant het mechanisme de voet en past de veterspanning aan op de voetvorm – zodat de schoen stevig zit. Met de twee blauwe ‘knopjes’ aan de buitenkant van de schoen – of met de app op hun telefoon – kunnen de atleten zelf nog de strakheid aanpassen. Handig voor tijdens een korte time-out of snelle blessurebehandeling. Even de voeten wat rust geven, en goed laten doorbloeden. Nog een belangrijk oplaad-snufje: plaats de schoenen na training of wedstrijd op het meegeleverde matje, zo voorzie je het ‘motortje’ draadloos van verse energie.

  © Nike, Inc. – De FitAdapt-technologie van de Nike Adapt BB

  De sport die werd gekozen voor deze innovatie: basketbal. Waarom? Tijdens een basketbalwedstrijd verandert de vorm van de voet enorm. Die zet uit, soms wel met een halve schoenmaat. ‘Als eerste sport voor Nike Adapt kozen we basketbal vanwege de hoge eisen die NBA-spelers stellen aan hun schoenen’, vertelt Eric Avar, een van de grote mannen uit het innovatieteam van Nike. ‘De mogelijkheid snel de pasvorm van de schoen aan te passen door hem losser te maken, ten behoeve van de bloedsomloop, en dan weer strakker te trekken, als weer verder gespeeld wordt, levert een grote bijdrage aan de ervaring van de atleet.’ Voor het zo ver was, werd Nike Adapt uitvoerig getest.

  © Nike, Inc. – De 'knopjes' en Cushlon-schuimzool van de Nike Adapt BB

  Toen de Nike-techneuten erachter kwamen dat het systeem werkte, stonden ze vast even te springen. Tot snel nieuwe vragen opkwamen. Hoe gaat het motortje om met vocht, hitte en de klappen tijdens trainingen en wedstrijden? Hoe lang gaat de techniek mee? Op naar het lab: testen die handel. Toen ze zagen dat de Adapt niet verdronk in 100 liter water per minuut, niet smolt in 60 graden Celcius met 85% luchtvochtigheid en niet kraakte na 48 duizend afgelegde kilometers, wisten ze genoeg. Met een Flyknit-jasje en Cushlon-schuimzool stuurden ze de schoen door naar de atleet, naar jonge NBA-talenten, de toekomst van de sport.

  © Nike, Inc. – Boston Celtics small forward Jayson Tatum in de Nike Adapt BB

  De eerste reactie van LA Lakers-forward Kyle Kuzma? ‘Wow, this is wild.’ En hij is niet de enige. ‘Oh, nice’, bevestigt point guard van de Dallas Mavericks, Luka Doncic. ‘Dus ik connect dit met mijn telefoon? vraagt De’Aaron Fox, point guard van de Sacramento Kings, zich verwonderd af. ‘Leuk dat je de kleuren van de knopjes kunt veranderen’, zegt WNBA-speler A’ja Wilson. Jayson Tatum, small forward van de Boston Celtics, is vooral onder de indruk van het comfort: ‘Echt comfortabel. Ik hoefde me niet druk te maken om de schoen: precies wat een schoen moet doen.’

  Als je flashbacks krijgt naar de cultfilm Back To The Future uit de jaren tachtig is dat niet gek. De toen haast voor onmogelijk gehouden techniek van automatische veters – al reikte de fantasie blijkbaar wel al tot 2019 – is nu werkelijkheid. Kijk niet gek op als je de technologie van de Nike Adapt BB over een tijdje ook terugziet in andere sporten en Nike Sportswear. Voor je het weet zit FitAdapt in de Mercurial, Epic React of Air Max. Tot die tijd dromen we rustig verder.