Voetbalshirts

  Mexico WK thuisshirt 2018

  (0)

  ‘Soy Mexico’

  20 Feb, 2018

  © adidas Int. - Het Mexico WK thuisshirt 2018, met Pineda

  ‘El Verde’

  De lucht kleurt rood-oranje. De zon zakt net achter de horizon en de broeierige zomerhitte neemt wat af. Hier zie je huizenblokken zo ver het oog reikt, in alle kleuren van de regenboog. Normaal zoeken miljoenen mensen hun weg door Mexico-Stad, schieten de inwoners als mieren door de straat. Maar deze nacht is anders. Nu de avond is gevallen, zit iedereen al binnen. Straten uitgestorven. Luiken gesloten. Een zwerfhond midden op de weg kijkt verbaasd om zich heen. Waar is iedereen? Televisieantennes zijn afgesteld op Rusland. Even staat de wereld voor iedere Mexicaan anderhalf uur stil. Shirt aan, vlag gehesen – want Mexico speelt.

  Zo zal het gaan op 17 juni 2018. Dan lopen Chicharito, Moreno, Vela, Lozano, Pineda en Guardado tegen Duitsland het veld op in een groen thuisshirt. Hartslag van 180, zonder een meter rennen – zo komt de climacool-technologie nog goed van pas. Het is de adrenaline. Allemaal weten ze: mijn familie zit thuis voor de tv, het land met de neus tegen het scherm gedrukt. Hier gaan wij niet verliezen, al is dat het laatste wat we doen. ‘Vamos a morir en la cancha por las rayas’ – voor de kleuren van Mexico geven wij ons leven.

  © adidas Int. - Het Mexico WK thuisshirt 2018, met Vela

  Die kleur van ‘la camiseta’ is groen. En eigenlijk vrij simpel. Op de schouders zitten drie witte adidas-strepen. Aan de uiteindes van de mouwtjes en de v-kraag zit een dun, wit randje. In de zij staan lichtgroene graphics. Iets wat lijkt op de drukke ‘Azteken’-shirts uit de jaren negentig. Dit WK hoeft het allemaal niet zo wild. ‘Los Mexicanos’ zijn in Rusland met een plan, op een missie. Geen tijd voor spelletjes, er moet gestreden worden. Vechten voor het land. Strijden voor het volk.

  Al vanaf het WK 1994 is Mexico onafgebroken erbij. Enige smetje: sindsdien kwamen ze op een WK nooit verder dan de achtste finale. Soms waren ze simpelweg niet goed genoeg, dan weer iets te naïef. Onterechte penalty’s tegen, beslissende goals diep in de verlenging. Zelden zit het mee op een groot toernooi.

  En dat is niet altijd even makkelijk. De prestaties van het team bepalen het humeur van het volk. Verliest Mexico, dan huilt de Mexicaan. Wint het team, dan staan de straten vol met Mexico voetbalshirts. Hier ligt de gemoedstoestand van 127 miljoen mensen in handen van 23 spelers en 1 coach. Ook al komen ze overal vandaan – uit verschillende streken, uit de stad of van het land – vraag wat ze gemeen hebben en ze zeggen allemaal hetzelfde: ‘Soy Mexico’.