Voetbalshirts

  Manchester United thuisshirt 2018/19

  (0)

  Newton Heath LYR Cricket and Football Club.

  8 Aug, 2018

  © adidas Int. - Het Man United thuisshirt 2018/19, met Lingard

  Rails

  Terug naar het jaar 1878. Op het grauwe depot van spoorwegbedrijf Lancashire and Yorkshire Railway in Newton Heath, Manchester speelden werknemers van de wagon-afdeling partijtjes tegen andere departementen en bedrijven in de omgeving. Voetballen tussen de treinen en rails: de geboorte van een club die wij nu kennen als Manchester United.

  Na uren staalgieten en sleutelen aan de rails moeten de werknemers zwart van het werk met zijn allen naar het veld gelopen zijn. Lekker even voetballen, niet wetend dat zij daar de basis legden voor een van de grootste voetbalclubs in de geschiedenis. Die club werd eind negentiende eeuw opgericht als de Newton Heath LYR (Lancashire & Yorkshire Railway) Cricket and Football Club. Alleen in het klassieke rood speelden ze toen nog niet.

  © adidas Int. - Het Man United thuisshirt 2018/19

  Dat is pas het geval sinds de naamsverandering in 1902, vanaf dat jaar gaat de club verder als Manchester United. Vele jaren aan rode thuisshirts volgen, met allerlei kleine veranderingen. Nu vindt adidas het tijd voor een ode aan het begin.

  Het shirt heeft daarom een retro v-hals met dun zwart streepje, drie zwarte strepen op de schouders, een wit adidas-logo rechts en het Man U-embleem links op de borst. Groot midden voorop het shirt staat sponsor Chevrolet. In de vezels zit Climachill-technologie verborgen: zweet wordt snel afgevoerd en de spelers blijven op temperatuur.

  © adidas Int. - Het Man United thuisshirt 2018/19, met Lukaku en Pogba

  Net boven de heupen begint een overloop van rood naar zwart, naar de zwarte broekjes. Met een beetje fantasie zie je daar de treinrails in waar de eerste clubleden eind negentiende eeuw aan werkten. ‘Het nieuwe Manchester United-shirt is een mix van het erfgoed en illustere verleden van de club’, vertelt Iñigo Turner, Design Director bij adidas Football. ‘De eerste jaren speelde de club met zwarte broekjes, dat detail wilden we nu terug laten komen.’ Dat lukt aardig met die overloop van rood naar zwart.

  Een design met betekenis. Het verhaal van de club zit in dit shirt. Pogba, Lukaku, Lingard, al die mannen weten: 140 jaar geschiedenis rust op onze schouders. Bikkelen dus – ze moeten nu wel.