Voetbalshirts

  Manchester United derde shirt 2018/19

  Uit de oceaan.

  15 May, 2018

  © adidas Int. - Het Man United derde shirt 2018/19, met Pogba

  Plastic

  De beelden zijn zwart-wit. Voorin loopt clublegende George Best. Het is 1968, Wembley. Manchester United rolt Benfica met 4-1 op in de Europa Cup I-finale. De eerste keer dat een Brits elftal de beste van Europa wordt. De herinnering wordt stoffiger met de jaren, inmiddels is het 50 jaar geleden. Goed moment voor een jubileumshirt.

  In die wedstrijd droegen de Mancunians een donkerblauw tenue. Dan moet deze uiteraard dezelfde kleur krijgen. Het gouden adidas-logo, embleem en clubsponsor zijn een ode aan de gewonnen finale. De technologie groeide gelukkig mee met de tijd. De Climalite is hypermodern, houdt de spelers lekker koel.

  © adidas Int. - Het Man United derde shirt 2018/19, met Lingard

  Zoom even in op het navy-blauw. Van dichtbij zie je een opvallend patroon. Kleine cirkeltjes doen denken aan minuscule luchtbelletjes, omhoog borrelende lucht uit een diepe oceaan. Klinkt misschien vreemd, dat is wel waar het shirt vandaan komt. Dit shirt dreef in kleine stukjes op zee. Samen met Parley For The Oceans toverde adidas oceaanplastic om tot dit jubileumshirt. De strijd van de milieuorganisatie krijgt verrassende steun uit Manchester.

  ‘Iedereen moet de manier van denken over onze oceanen veranderen. Een gedachte die we allemaal delen bij adidas’, vertelt Oliver Nicklisch, Category Product Director aan adidas. ‘Door de samenwerking met United, shirts te maken van Parley Ocean Plastic, hopen we de aandacht te krijgen voor het probleem van oceaanvervuiling, en uiteindelijk voetbalfans aan te moedigen bij te dragen aan een beter milieu.’

  © adidas Int. - Het Man United derde shirt 2018/19, met Lukaku en Sanchez

  Een mooi gebaar. Nu hopen dat United er ook beter van gaat voetballen. Het zal echt moeten willen ze hun rivaal even verderop in de stad kunnen verslaan. Het eergevoel bij Pogba en Lingard zal ongetwijfeld toenemen met een shirt dat staat voor een historisch moment van de club. Een historie waar andere clubs alleen maar van kunnen dromen, want United is nog steeds United.