Voetbalshirts

  Man City uitshirt 2018/19

  (0)

  De thriller tegen Gillingham.

  3 Sep, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Man City uitshirt 2018/19, met De Bruyne

  1999

  Voor veel fans begon Manchester City op een grijze dag in mei 1999 aan een tweede leven – het begin van alle succes. Die dag promoveerde de club naar de Division One. Makkelijk ging het niet: in een play-offwedstrijd tegen Gillingham boog City in blessuretijd een 2-0 achterstand om en besliste het later met penalty’s. Geen Cityzen die dat ooit vergeet – net als dat merkwaardige tenue overigens.

  In een fluoriserend geel shirt met verticale, zwarte strepen vocht City zich een competitie omhoog. Naar de Division One (nu de Championship). Het werkte bevrijdend want het jaar daarop promoveerde de club opnieuw, naar de Premier League. En daar zouden ze blijven – op een degradatie/promotie na –, tot de dag van vandaag. Dit seizoen is de wedergeboorte uit 1999 dertig jaar geleden. Dat vraagt om een jubileumshirt.

  De designers van Nike moeten toch in hun handen gewreven hebben: hoe moderniseren we dat merkwaardige tenue van toen? Het felle groengeel, het lichtblauwe streepje in de kraag en de verticale stroken moesten er allemaal in. Het drukke shirt uit ’99 zou de gemiddelde ontwerper misschien aanzetten zich volledig uit te leven met zijn kwasten, maar bij Nike bleven ze vrij rustig. Ze hielden het shirt chic en sportief tegelijk. Het is modieus, zelfs op straat kun je dit makkelijk aan.

  © Nike, Inc. - Het Nike Man City uitshirt 2018/19

  De basis is donkerblauw. Aan de voor- en achterkant lopen over de lengte afwisselend vijf, zeer dunne, lichtblauwe en groene strepen – de kleuren van het tenue uit 1999. De broek is donkerblauw en de sokken weer dat fluoriserende geel. Achterop in de kraag zit een wat bredere strook van datzelfde blauw en geel met bovenaan de tekst CITY. In de vezels van het shirt zit de inmiddels bekende Vaporknit verborgen.

  Aan onder andere De Bruyne, Sané en Sterling nu de taak dertig jaar na de wedergeboorte er weer een feestseizoen van te maken. Zou het nog beter kunnen dan vorig jaar? Scherpen ze hun eigen records gelijk even aan? Dat kan toch haast niet zou je zeggen na dat fabelachtige seizoen. In drie decennia wurmde City zich tussen de Engelse voetbalgrootmachten. Nu ze zelfs de beste zijn neemt de druk alleen maar toe – kijken of ze desondanks weer zo oppermachtig kunnen zijn.