Voetbalshirts

  Kroatië WK shirt 2018

  (0)

  Brutaal en beeldschoon tegelijk.

  7 May, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Kroatië WK thuisshirt 2018, met Modric

  Blokjes

  Soms zijn er landen die je liever niet treft. Een elftal zo stug, zo fel, dat een andere loting wel prettig zou zijn. Benieuwd naar dat gevoel? Bel Nigeria, IJsland en Argentinië maar op. Zij zitten in de poule met Kroatië. Zij zien straks de gevreesde wit-rode blokjes voorbij schieten – maar wel in een iets andere vorm dan normaal.

  In Europa wurmen ze zich al jaren rustig tussen de top-10, maar wereldwijd valt het eigenlijk best tegen. Voor hun beste prestatie moeten we twintig jaar (!) terug in de tijd. De aanvoerder van nu was toen nog maar 12 jaar. En geloof het of niet: sindsdien kon Kroatië op ieder WK na de groepsfase alweer het vliegtuig in. Een ding valt op: de nationale trots verdwijnt nooit – sterker nog, hij neemt alleen maar toe.

  Die trots is nauwelijks in woorden te vangen. Nike waagt met beeldspraak toch een poging. ‘De blokken op het shirt zijn twee á drie keer groter dan voorheen’, zegt Football Apparel Senior Design Director Pete Hoppins tegen Nike. ‘De oversized in-your-face blokken staan voor de diepe Kroatische trots.’ Op het thuisshirt zijn die vlakken rood en wit (zoals we gewend zijn), het Nike-logo blauw. De achterkant van het shirt is wit. De Vaporknit-technologie ligt verborgen in de rode schouders. Alle aandacht is voor de reuze vierkanten voorop. ‘Bold’ en ‘beautiful’ zijn de toverwoorden, volgens Nike. Brutaal en beeldschoon tegelijk.

  © Nike, Inc. - Het Nike Kroatië WK uitshirt 2018, met Mandzukic

  Een traditioneel thuisshirt dus. Dan maar experimenteren met het uitshirt. Zelfde opzet, andere kleuren: midnight navy en blauw. De captain van de Kroaten, Luka Modric, vatte het wel aardig samen: ‘Het oogt gedurfd, zelfverzekerd en stoer; de karakteristieken van ons team.’

  De kleine Modric, een van de beste middenvelders op aarde, staat symbool voor de Vatreni en dirigeerde zijn land naar de wereldtop. Een kleine man die iets groots doet. Oud-speler, nu voorzitter van de Kroatische bond, Davor Suker voelt het ook: ‘De charme van voetbal is dat een klein land groot kan zijn.’ Dat is precies wat de Kroaten voelen. Niemand is te klein om iets groots neer te zetten, ook als het al een aantal keer niet lukte. Gewoon doorgaan in twee indrukwekkende shirts. Iedereen vreest de rood-witte blokken van Kroatië – en terecht.