Voetbalshirts

  Frankrijk WK shirt 2018

  (0)

  ‘Dodelijke elegantie’

  24 Mar, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Frankrijk WK thuisshirt 2018, met Varane

  Broederschap

  Je moet het de Fransen nageven: wat ze ook doen, ze doen het met flair. Wijn drinken in de avondzon, rappen over de banlieues, een modeshow lopen of een bal de kruising in jagen – het maakt niet uit. Altijd is er elegantie. Ogenschijnlijk gemak. Iedere Franse voetballer wordt ermee geboren. Vroeger misschien stijfjes, ietwat bedeesd. Nu gaat de jeugd voorop, is het land energiek en dynamisch. Heb je Les Bleus gezien? Met respect kijken ze naar vroeger, maar o zo brutaal naar wat er komen gaat. En zo laat je dat terugkomen in de FFF-collectie.

  Speelt Les Bleus dan duiken de Fransen de bezemkast in: waar lag die grote blauw-wit-rode vlag? Het WK komt dichterbij, hun bloed gaat sneller stromen. In de betonnen buitenwijken van de grote steden, de dure arrondissementen in Parijs en aan de winderige kust van Normandië wordt de Franse trots nog net even wat groter dan normaal. Als het moet, kleurt zelfs de Eiffeltoren mee. Geen wonder dat er straks op 16 juni elf nationale vlaggen op het veld staan.

  Het thuistenue is namelijk de Franse vlag: blauw shirt, witte broek, rode sokken. Een bewuste keuze van Nike. ‘Fransen laten hun vaderlandsliefde zien met de vlag en wij willen vieren hoe het blauw-wit-rood mensen samenbrengt’, vertelt Nike Football Apparel Senior Design Director Pete Hoppins aan Nike. Zo brengt Nike het volk naar het veld. De vlag – het tenue – als symbool voor de nationale trots.

  © Nike, Inc. - Het Nike Frankrijk WK thuisshirt 2018, met Coman

  Het Franse shirt is dus het blauwe deel van de vlag. Het oogt misschien simpel, maar saai is het zeker niet. Heden en verleden komen hier samen. Op de schouders zitten smalle, gestreepte graphics die steeds lichter blauw worden – en ook nog snelheid bevorderen. Het heeft iets digitaals, iets van deze tijd. Door de nieuwe Fast Fit Vaporknit zullen Mbappé, Dembelé en Griezmann weinig last hebben van de Russische hitte. De gaatjes voorop het shirt zijn goed voor de luchtstroom en de stof voorkomt dat het bezwete shirt plakt tegen het lijf. Vooraan de kraag zit een klassiek knoopje, één knoopje met daarop Liberté, Egalité, Fraternité. Stijlvol. Dat kunnen de Fransen wel: elegantie van vroeger, innovatie van nu.

  Hoe zit het dan met de rest van de collectie? Die is minstens net zo innovatief. Neem het uitshirt. ‘We verlegden de grens van het stikken en ontdekten unieke mogelijkheden met de garen, kleuren en het materiaal. Het resultaat is verbluffend’, zegt Hoppins. Nike’s naaimachine was die dag in vorm en toverde een wit shirt met superkleine, rode en blauwe spikkels tevoorschijn. Best kunstzinnig. Rond de wedstrijd ziet de selectie er ook piekfijn uit: een marineblauw en wit streepjesshirt om in op te warmen, en als de basiself Le Marseillaise zingt, vormen de trainingsjacks van de spelers de Franse vlag. Zelfs tot vlak voor het fluitsignaal zijn de Fransen modebewust.

  © Nike, Inc. - Het Nike Frankrijk WK uitshirt 2018

  De 63 miljoen landgenoten turen tevreden naar het televisiescherm. Prima vertegenwoordiging van hun land. Dit elftal vol etniciteiten houdt de Franse trots goed in stand. Drieëntwintig unieke spelers. Stuk voor stuk nooit vertoonde talenten, ongekende atleten. En dat met de elegantie die elke Fransman bezit. De combinatie van die elegantie, levensgevaarlijke kwaliteit en het hechte team maakt Frankrijk lastig te stoppen. Noem het ‘dodelijke elegantie’ – want hier staat broederschap voorop.