Nike

  CR7 Chapter 6: Born Leader

  (0)

  Een geboren leider.

  16 Apr, 2018

  © Nike, Inc. - De CR7 Chapter 6: Born Leader, met Ronaldo

  El Comandante

  Het is 22 februari 2007, een koude avond in Londen. Portugal en Brazilië oefenen tegen elkaar. Best aardig, zo’n wedstrijd midden in het seizoen, maar op het eerste gezicht niet heel bijzonder – tot de spelers de tunnel uit lopen. Voorop, met vaantje in de hand en witte aanvoerdersband strak om de linkerarm, gaat een 22-jarige jongen. Geboren op een klein eiland voor de Afrikaanse kust, door velen geliefd, misschien wel door nog meer gehaat, maar daar loopt wel een echte aanvoerder. Trots, oersterk en zelfverzekerd – zelfs al op die leeftijd. Nu, elf jaar later, vijf signature shoes verder, is het tijd voor hoofdstuk nummer zes: Born Leader.

  Hij ziet er misschien niet jong uit op de beelden in 2007, hij is het wel. Niet gek voor die leeftijd, is hij soms nog wat snel van slag. Maar zijn dijen blijven groeien, hij rijgt de goals aaneen en die aanvoerdersband gaat steeds beter zitten. Met zelden een blessure kijken de Portugese recordhouders hem beteuterd na. Want inmiddels maakte CR7 al de meeste goals (81), speelde hij meer wedstrijden dan zijn voorgangers (149) en leidde hij zijn land in 2016 naar de Europese titel. Maar juist in die belangrijkste wedstrijd gaat het mis. Een tik op zijn knie. De captain naar de kant: weg aanvoerder, dachten ze.

  ‘Als je speelt voor je land, wil je winnen, je wilt jouw kleuren verdedigen’, zegt Ronaldo voor de camera’s van Nike. Vechten voor jouw land. Maar dan sta je eindelijk in de finale, eindig je langs de kant. Dan is het springen en schreeuwen aan de lijn. Zelfs de coach moet even opzij. Ook buiten het veld is CR7 de baas. Is onze aanvoerder er niet meer bij? Dan lopen wij wat harder, dachten de spelers in het veld. Portugal wint. Ronaldo huilt en hinkt. Het harde werken van Portugal is beloond. ‘De grootte zegt niets, we zijn een klein land en toch winnen we een groot toernooi’, zegt El Comandante.

  In die gewonnen EK-finale zag de wereld misschien wel Ronaldo’s grootste kwaliteit: leiderschap. Zijn positie in het veld is vaak weggelegd voor eenlingen, maar Ronaldo houdt vanaf die plek alles scherp in de gaten. Verslapt iemand, zit hij er bovenop. Hangende koppies? Ronaldo is de eerste die het zooitje opzweept. In die eigenschap zag Nike een mooi nieuw hoofdstuk voor de schoenenserie van de Portugees.

  © Nike, Inc. - De CR7 Chapter 6: Born Leader, met Ronaldo

  Dit keer een ode aan zijn leiderschap en liefde voor Portugal. ‘Ik moet Nike bedanken. Zij weten wat het nationale elftal betekent voor mij en voor het land’, zegt Ronaldo tegen Nike. ‘Als ik speel voor Portugal ben ik blij, niet alleen voor mezelf, ook voor mijn familie en vrienden’, vervolgt de captain. ‘Aanvoerder zijn van Portugal maakt me trots.’ Dat is het eergevoel van iedere Portugees – en het komt terug in de schoen. Een azuurblauwe zeekleur en een Swoosh van armillaria (hemelbollen die ontdekkingsreizigers vroeger gebruikten ter navigatie op open zee) als eerbetoon aan het grote zeevaartverleden van de Zuid-Europeanen. Op de buitenkant van de hak staat nog eens zo’n hemelbol met daarop een grote gouden C, laat geen misverstand bestaan over wie de kapitein is op dit schip. De schoen zou niet misstaan in het Portugese nationaal historisch museum.

  Als fundament voor dit museumstuk gebruikt Nike alle technologie van de Mercurial 360: met Flyknit-technologie rondom de hele voet sjeest de aanvoerder als een cheetah door het gras. Want voor minder dan de garantie op explosieve snelheid doet Ronaldo het niet. Hierop gaat het gebeuren straks in Rusland. Deze Mercurials – en twee fraaie shirts – zijn de grote wapens in de jacht op de wereldtitel. Lichte spanning zal hij wel voelen, bloednerveus zal hij niet zijn. De captain zag alles al eens langskomen. Hij doet dit ten slotte al 11 jaar.

  Je hoort wel eens: wat goed is, komt snel. Zo ging het ook bij CR7, binnen no time aan de wereldtop. Inmiddels kent iedereen zijn verhaal, zijn goals, de prijzen, de kritiek. Alleen de sterksten laten zich dan niet gek maken door wat anderen zeggen. Zij gaan door. Dan word je op je 22ste aanvoerder van Portugal. In tien jaar tijd van een eilandje in de Atlantische Oceaan naar de aanvoerder van zijn land, nu op zijn zesde schoen. Wat goed is, komt snel – zeker een geboren leider.