Voetbalshirts

  Colombia WK uitshirt 2018

  (0)

  Onder de Zuid-Amerikaanse zon.

  12 Apr, 2018

  © adidas Int. - Het Colombia WK uitshirt 2018, met James

  De glimlach

  Met samengeknepen billen, dat omschrijft het kwalificatietoernooi van de Colombianen het best. De vierde plek in de groep – de laatste voor directe plaatsing – was pas zeker na een mager gelijkspel in de allerlaatste wedstrijd tegen Peru. En in de hele reeks won Colombia niet van de grote landen. Maar wat maakt het uit: ze gaan naar het WK. De vlag kan uit in Cartagena, in Medellín gaan ze de straat op. En wij mogen ook juichen: heeft Colombia nou een uitshirt met een Nederlands tintje?

  Het shirt is namelijk blauw, met oranje highlights. Een directe link met Nederland bestaat niet, maar de Colombianen houden wel van wat oranje. Helemaal in de jaren zeventig, vlak na de oprichting van de Federación Colombiana de Fútbol, was het land er gek van. Toen vormde die kleur de basis van het thuistenue, terwijl een diagonale strook met het bekende geel-blauw-rood de voorkant sierde. Een groot succes waren die jaren zeventig overigens niet, maar ze liepen er wel stijlvol bij. Voor adidas reden het oranje nu terug te laten komen – wel in mindere mate.

  © adidas Int. - Het Colombia WK uitshirt 2018, met Cuadrado

  Ruim veertig jaar later zijn alleen de geribbelde v-hals, de drie adidas-strepen op de schouders, het adidas-logo rechts op de borst en het FCF-embleem links nog oranje. Geen paniek: de bekende, Colombiaanse driekleur vind je ook nog terug. Achterop in de nek staat in geel-blauw-rood: Unidos Por Un Pais, verenigd voor het land. Adidas dompelde het shirt ook nog onder in de nieuwste Climalite-technologie. Van overtollig zweet zullen James Rodriguez, Cuadrado en Yerry Mina geen last hebben in het shirt van gerecycled polyester.

  Het uitshirt is dus voornamelijk donkerblauw – met nog donkerdere graphics voorop, die doen denken aan de patronen van traditionele Colombiaanse sjaals. Graphics die ook voorop het gele shirt zitten als ze thuis spelen. Het volk is nooit ver weg. Dit shirt straalt de positiviteit uit die elke Colombiaan van nature bezit. Getekend door een rauw verleden, maar altijd vrolijk, altijd vriendelijk, altijd strijdbaar: zo reist Colombia af naar Rusland.

  © adidas Int. - Het Colombia WK uitshirt 2018, met Mina

  Met die positieve instelling – een eeuwige glimlach – hebben de Colombianen het geluk aan hun zijde, lijkt het. Want ineens was daar een klein mazzeltje: de sterkste tegenstander uit de poule is Polen. Dat biedt perspectief. Zet de straten maar vast af in Bogotá, want daarna treffen ze hoogstwaarschijnlijk Engeland of België. Zeker niet onmogelijk, en hoe dan ook een leuke wedstrijd. En misschien wel in het blauw. De Zuid-Amerikaanse zon schijnt ook in Rusland over de Colombianen – en het volk is de laatste die je zult horen klagen, ook al zijn hun jongens ver van huis.