Voetbalshirts

  Colombia WK thuisshirt 2018

  (0)

  ‘Unidos por un pais’

  17 Feb, 2018

  © adidas Int. - Het Colombia WK thuisshirt 2018, met Rodriguez

  Colombiaans feest

  Twee kralenkettinkjes, ontelbare armbandjes en een blonde afro. Niet iedereen zal zijn naam weten, maar veel voetballers zagen ooit wel een foto van de Colombiaan Carlos Valderrama. In de Italiaanse zon op het WK 1990 lichtte zijn bos met haar op als een gloeilamp. Het paste goed bij zijn shirt: geel met rood en blauwe graphics op de schouders. Of het door het spel kwam of door het kapsel van de Colombiaanse nummer 10 weten we niet, maar het shirt kreeg in eigen land op slag iconische status. Reden voor adidas om het een tweede leven te geven, 28 jaar later: het thuisshirt waarin Colombia speelt op het WK 2018 in Rusland.

  In 1990 begon de gouden periode van het Colombiaanse voetbal. Met Valderrama als captain plaatste Colombia zich voor drie WK’s op rij. Maar na 1998 kwam de droogte. Het land wachtte ruim 16 jaar op een nieuw WK. Totdat een 22-jarige jongen uit het noorden van het land zich meldt: een nieuwe nummer 10, met een fluwelen linkerbeen.

  © adidas Int. - Het Colombia WK thuisshirt 2018, met Cuadrado

  Aangevoerd door James Rodriguez komt Colombia verder dan ooit op het WK 2014. In de kwartfinale is Brazilië een maatje te groot. Colombia huilt, maar is vooral trots. Want hun land is terug. Jarenlang konden ze nergens voor juichen en nu zo plots: de kwartfinale, met een aanvallende en gedurfde speelwijze.

  In Rusland zullen James Rodriguez, Cuadrado, Yerry Mina met diezelfde speelstijl de Colombiaanse voetbaleer hoog proberen te houden. In een shirt dat lijkt op die uit 1990 – maar dan een tikje moderner. Het shirt heeft een laag opstaand kraagje met subtiel blauw randje bovenop. Ondanks de 90s-look heeft het shirt de nieuwste technologie: climacool – in de Russische hitte blijven de Colombianen gewoon koel. Het shirt is voornamelijk geel. Op de schouders zitten drie donkerblauwe adidas-strepen. Vanaf de schouders steken drie ‘scherven’ naar het midden van het shirt: rood, blauw en weer rood. Zo is de vlag compleet. Achterop het Colombiaanse voetbalshirt staat in geel, blauw, rood: ‘UNIDOS POR UN PAIS’, verenigd voor het land.

  © adidas Int. - Het Colombia WK thuisshirt 2018, met Mina

  Dat is waar ze het voor doen. De Colombianen zijn vrolijke, positief ingestelde mensen. En als het nationale elftal speelt, pakken ze uit. Volgepakte stadions en herrie op straat. Iedereen is geel, blauw, rood – waar je ook kijkt. Als Colombia speelt is het volk dolblij, als ze winnen is het feest. Aan ‘Los Cafeteros’ de taak een feest te organiseren dat het volk nooit eerder zag. Daarvoor moeten ze wel verder komen dan de kwartfinale. Favoriet zijn ze niet, maar als underdog is alles mogelijk.