Voetbalshirts

  Barcelona uitshirt 2018/19

  Geschiedenis van felle kleuren.

  26 Jul, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Barcelona uitshirt 2018/19, met Coutinho

  Volt

  Het lijkt niet zo lang geleden. De witte voortanden, het gouden kettinkje, de lange zwarte haren, golvend in de wind boven een neongeel shirt. Maar die periode van de swingende Ronaldinho is alweer 13 jaar geleden. Oude tijden herleven nu: Barca speelt komend seizoen in volt, een soort neongeel.

  Het seizoen van 2005/2006 geldt misschien wel als het beginpunt van de Catalaanse voetbaloverheersing. Met de lachende tovenaar uit Brazilië voorop danst Barca zich naar winst in La Liga, de Supercopa en de Champions League. De start van jarenlang voetbalplezier. Mooie tijden – en Nike was er steeds bij.

  © Nike, Inc. - Het Nike Barcelona uitshirt 2018/19, met Busquets, Paulinho, Messi, Umtiti en Suárez

  ‘Dit jaar vieren we de twintigjarige samenwerking met FC Barcelona’, zegt Pete Hoppins, Football Apparel Senior Design Director van Nike. ‘Dat doen we met een ode aan een van de meest memorabele shirts die we voor hen maakten.’

  Waar het thuisshirt traditiegetrouw rood en blauw is, ontstaat er bij het uitshirt ook langzaam een trend: van felle kleuren. De geschiedenis van herkenbare shirts is inmiddels lang. Lichtblauw, paars, geel, oranje, zalmroze, alles kwam langs. En nu dus volt. Zoals we het al eens zagen in het derde shirt uit 2005/2006. Zoveel verschil zit er niet tussen de shirts. Net als toen is de lage kraag nu ook blauw, hebben de mouwen roodblauwe accenten. Het grootste verschil zit in de technologie. Dit seizoen lopen de sterren van Barca in Vaporknit; een fijne combinatie van ventilatie en bewegingsvrijheid.

  © Nike, Inc. - Het Nike Barcelona uitshirt 2018/19, met Pique

  Enkele jonkies van Barcelona moeten in 2005/2006 voor de televisie hebben gezeten. Watertanden bij de acties van Ronaldinho. Eén speler van nu was er toen ook al bij. Het was de doorbraak van Lionel Messi. Kijken of er dit seizoen weer een grootheid opstaat in volt.