Voetbalshirts

  Barcelona thuisshirt 2018/19

  (0)

  ‘La pilota ens fa més.’

  23 May, 2018

  © Nike, Inc. - Het Nike Barcelona thuisshirt 2018/19, met Busquets, Coutinho, Roberto, Messi en Pique

  Barrios

  Hier barsten bejaarde mannen in tranen uit, staan kleine jongetjes met open mond te kijken. In weinig steden leven de inwoners zo erg voor hun plaatselijke FC als in Barcelona. Speelt Barca, ligt de stad even stil. In de barrios puilen de café’s uit van de mensen, in de verte buldert Camp Nou en kleurt de lucht roodblauw. Voetbal is hier meer dan sport, eerder een manier van leven.

  De gemoedstoestand van de stad ligt in handen van de club. De stad heeft voetbal harder nodig dan water en brood. ‘In Barcelona is voetbal een fundamenteel onderdeel van het leven’, weet Pete Hoppins, Nike Football Apparel Senior Designer Director. Voetbal als zuurstof zowat. Wijs maar een stad aan waar dat gevoel sterker is.

  In een stad waar de sport heilig is, zijn de spelers goden. En toch liggen ze binnen handbereik. Dat is de kracht van de club. Die is van het volk. Nike speelt er subtiel op in. De tien wijken van de stad komen terug in het shirt – door tien verticale, roodblauwe lijnen. De stroken zijn smaller, compacter, dan afgelopen seizoen. Verder is het shirt zoals je gewend bent. Catalaanse vlag achterop de kraag, geel Unicef-logo onderaan op de rug. Gele Nike-swoosh rechts op de borst, vertrouwd Barca-logo op het hart.

  © Nike, Inc. - Het Nike Barcelona thuisshirt 2018/19, met Dembélé

  Wat je nog niet kende van de Blaugranes: Vaporknit. Te zien aan de blauwe mouwen. Een opvallend patroon in stiksels verraadt het. Minder stof dus minder gewicht, is Nike’s theorie. Kijken hoe snel Dembélé en Coutinho nu zullen zijn. Ruim 99 duizend fans schreeuwen ze vooruit.

  Wonderbaarlijk toch hoe een hele stad in de ban kan zijn van een object. De bal. Klinkt misschien simpel, maar zonder een bal is Barcelona nergens, zou het nieuwe shirt geen waarde hebben, voelt de stad zich niet compleet. De club heeft het nodig. ‘La pilota ens fa més’, de bal maakt ons meer, weet de Catalaan.