Voetbalshirts

  Argentinië WK thuisshirt 2018

  (0)

  ‘Somos la celeste y blanca.’

  22 Feb, 2018

  © adidas Int. - Het Argentinië WK thuisshirt 2018, met Messi

  De belofte

  Als de Argentijnen straks openen tegen IJsland en de lichtmasten de twee sterren boven het embleem laten glinsteren, zal Messi denken aan de WK’s van 1978 en 1986. Dan is er 32 jaar verstreken. Zoveel jaren, zoveel toernooien. Zonder prijs, zonder roem. Dat knaagt. Vier jaar geleden stond er slechts één goal tussen Argentinië en de wereldtitel. Als het aan ‘la Albiceleste’ ligt, loopt het dit keer anders.

  Het is een erfenis die velen niet zouden kunnen dragen: de geschiedenis van het Argentijnse voetbal. Een historie van legendes en grote successen. Een kleine jongen uit Rosario kreeg alle verantwoordelijkheid op zijn schouders. Lionel Messi. Hij is erop gebrand de belofte van een wereldtitel in te lossen, niet bang voor de opgave, geen angst om te falen in het nieuwe Argentijnse thuisshirt.

  Want Messi doet het niet alleen. In zijn kielzog lopen andere legendes in de maak. Aguero, Di Maria en Dybala zwerven om hem heen. De voorhoede van Argentinië is een ongekende wervelwind. Niet eerder vertoond op hun continent. Dit jaar vieren ze op dat continent het 125-jarig bestaan van de vader van het Zuid-Amerikaans voetbal, de Asociación del Fútbol Argentino (AFA). Adidas eert de bond met een jubileumshirt.

  © adidas Int. - Het Argentinië WK thuisshirt 2018, met Di María

  Het shirt ziet eruit zoals we gewend zijn: drie lichtblauwe stroken – gepixeld dit keer – over de lengte van het shirt, drie zwarte adidas-strepen over de schouders en verder volledig wit. Het AFA-logo is helemaal goud, inclusief de laurierbladen en de twee gouden sterren. Een herinneringen aan de voetbalerfenis. Zo dragen de Argentijnen de geschiedenis dicht op het lijf.

  Op papier is Argentinië moeilijk te verslaan. Op het veld is die kans nog kleiner. Niemand wil liever wereldkampioen worden dan de Argentijnen, want het is al zoveel jaren geleden. Onder leiding van Lionel Messi – die zijn belofte wil inlossen – op naar de wereldbeker, dat wil ‘la celeste y blanca’.