Voetbalshirts

  Ajax uitshirt 2017/18

  (0)

  Een avond in ‘95.

  15 Jan, 2018

  © adidas Int. - Het Ajax uitshirt 2017/18, met Van de Beek en De Ligt

  Voorloper in het totaalvoetbal

  Het is 24 mei, 1995. Ruim 49 duizend toeschouwers verwarmen het Ernst-Happel-Stadion in Wenen. Amsterdam tegen Milaan. Ergens halverwege de wedstrijd zwiepen de lange benen van Desailly omhoog, vlak langs het gezicht van Litmanen. Van Gaal kijkt met open mond toe. Niets aan de hand? Ongeloof bij de trainer. Hij kopieert de roekeloze 'flying kick', als een kickbokser. Dit was toch gewoon gevaarlijkspel? De wedstrijd gaat door. Fans staan, of schuiven op de plastic stoeltjes. De jonge Seedorf bikkelt. Litmanen danst. Van der Sar is overal. Het zweet breekt uit bij de supporters. 85ste minuut. 0-0. Er moet wat gebeuren, Ajax ruikt bloed. Dan krijgt Rijkaard de bal links van het strafschopgebied. Met een strakke pass de drukte in brengt hij Kluivert in stelling. Achterin bij AC Milan gaan de alarmbellen af, maar het is te laat. De 18-jarige Amsterdammer is weg. Met de punt van de schoen tikt hij Ajax naar de Champions League. Elke Ajacied kan dit dromen. Weet jij nog waar je toen was?

  Ajax presenteert het nieuwe uitshirt, een eerbetoon aan het wonderteam van 1995. Dat Ajax toen met zo’n jong team de toon zette en het totaalvoetbal nieuw leven inblies zal de wereld nooit vergeten. Daar haalt de Europa League-finalist van vorig seizoen moed vandaan. Uit de nostalgie. Het verlangen. Amsterdam wil het weer zo graag: leider zijn in Europa, de voetbalwereld domineren met Nederlands totaalvoetbal. Aan de talenten van nu de taak om dat voor elkaar te krijgen. Met Justin Kluivert – het ‘zoontje van’ – en Donny van de Beek willen de Amsterdammers terug naar het succes van vroeger.

  Het Ajax uitshirt 2017/18 is marineblauw met rode accenten. Op het hart gedrukt: het witte clubembleem met 3 witte sterren erboven. Wie hebben er nog meer zoveel? Precies, Ajax is de enige in Nederland met 3 sterren op het shirt. De drie sterren en het embleem zwemmen in een zee van blauwe camouflage. Het heeft iets weg van het grachtenwater uit de stad. Op de schouder staan de drie adidas-strepen in felrood. Ze worden afgekapt door effenblauwe mouwtjes. Aan het eind van die mouwtjes komt het opvallende patroon weer even terug. Fraai gedaan. De achterkant is volledig blauw. Net als de ronde kraag en het driehoekje dat in het camoeflagepatroon dipt. Dit shirt is meer dan design alleen. Het gaat samen met de nieuwste technologiën. Climacool staat gegraveerd onderaan het shirt en biedt comfort in alle condities. De namen van de spelers staan gedrukt in het lettertype dat we kennen van de Amsterdamse bruggen. Rode nummers, rode namen en wit omlijnd, het zijn de kleuren van de club en van de stad.

  Het Ajax uitshirt 2017-2018 is een ode aan de club. Een Amsterdammer verloochent nooit zijn afkomst. Een Amsterdammer laat de stad niet in de steek. Dat zullen de spelers ook nooit doen. Ze omarmen de geschiedenis. Kijken om zich heen en laten zich inspireren. Klaar om hun kans te grijpen. Klaar voor een kampioenschap. Alles voor nieuw succes. In dit shirt komen de godenzonen tot hun recht.