Blog

  Ajax thuisshirt 2018/19

  X X X

  3 Jul, 2018

  © adidas Int. - Het Ajax thuisshirt 2018/19, met Dolberg

  Rood en wit

  Is er een club waar het zo erg kan rommelen als bij Ajax? Waar de geschiedenis de druk zo hoog opvoert? Waar de ogen van het publiek zo erg prikken als in de Arena? Knappe jongen die zich onder die druk vandaan voetbalt. Niet iedere speler kan het aan, hij vertrekt. Alleen de sterkste blijft over, die alles geeft voor het rood en wit.

  Want dat is wat de club nodig heeft. Al vier seizoenen werd Ajax geen kampioen. Wel rood en witte confetti bij de huldiging, maar niet voor Amsterdam. Ajax werd tweede, vier punten achter de nummer 1. Die verliespunten hadden eenvoudig thuis voorkomen kunnen worden – daar werd namelijk twee keer verloren. Dat mag niet gebeuren. Nu begint een nieuw seizoen; nieuwe kansen op de titel, in een fraai shirt.

  De graphics voorop dat shirt – banen met ruitjes die in een v-vorm samenkomen in het midden – lijken op die van het Nederlands Elftal-shirt op het EK in ’88. Het patroon heeft ook iets weg van de Amsterdamse grachtengordel. Symboliek genoeg dus. Tot halverwege over de schouders lopen drie rode adidas-strepen, net wat verder dan normaal. Aan het uiteinde van de mouw zit een subtiel rood randje. Het hele shirt is rood en wit, alleen de drie sterren boven het embleem op de borst zijn goud.

  Aan Dolberg, Van de Beek en De Ligt de taak om – gehuld in Climalite-technologie – van de Arena weer een onneembare vesting te maken. Kritiek zal er ongetwijfeld zijn, verwijten ook, maar pas als ze niet meer over je praten, dan moet je echt gaan nadenken. Drie witte kruisjes hoog in de nek, als herinnering aan de trots. Drie sterren op de borst, als herinnering aan de historie. 33 vlaggen aan de dakrand, één voor elk landskampioenschap – als herinnering aan het doel.