adidas

  Predator is 25 jaar

  (0)

  Het onsterfelijke roofdier.

  25 Mar, 2019

  adidas predator archive pack 25 jaar zidane beckham
  © adidas Int. – Zinedine Zidane en David Beckham over 25 jaar adidas Predator.

  Roofdier

  Sta je bovenaan de voedselketen, sterf je niet snel uit. Vraag dat maar aan de adidas Predator. Een roofdier dat zich in de jaren negentig naar de top vocht, daar lang overleefde, noodgedwongen vertrok en vervolgens in een hap zijn plek heroverde. Twee legendes vieren nu het 25-jarig bestaan.

  In 1994 schreeuwden voetballers om schoenen met grip. Het spel versnelde zo rap dat volledige beheersing bij het passen en trappen een vereiste werd. Daarom maakte adidas de Predator. Gewoon van leer, want dat gaf het meeste gevoel, en met ‘schubben’ of ‘ribbels’ op de buitenkant voor extra controle. Die nu (in de Archive pack) nog steeds te zien in de opnieuw uitgebrachte gouden Predator Accelerator en witte Precision – tot groot genoegen van Zinedine Zidane en David Beckham.

  © adidas Int. – Zinedine Zidane met de Predator Accelerator en David Beckham met de Predator Precision uit de adidas Predator Archive pack.

  Jarenlang maakten zij op Predator de dienst uit in het topvoetbal. Zidane draaide de wereld dol op het middenveld, Beckham krulde de ene na de andere vrije trap in de bovenhoek. Telkens streelde de iconische rode flap en het zachte leer de bal. Aan hun voeten werd Predator een van de meest legendariche voetbalschoenen ooit.

  Bij de lancering van de Accelerator in 1998 en de Precision in 2001 bevatte de schoen hoogstaande technologie. Voor die tijd. In de kleine twintig jaar erna veranderde er veel. Schoenen werden veel lichter, noppen schenen anders geplaatst veel beter te zijn en niet iedereen zweerde meer bij klassiek leer. Het werd Predator allemaal even te veel. Adidas stuurde het vermoeide roofdier met pensioen. Een sabbatical, bleek gauw. De voetbalwereld kon namelijk niet zonder de Predator.

  In 2017 keerde Predator terug als een levensgevaarlijke, moderne jager. Scherper en fitter dan ooit. Als in het dierenrijk voorkwam de schoen uitsterving door zich aan te passen aan de veranderde omgeving op het voetbalveld. En ondanks dat de Predator nu 25 jaar oud is, rent het ervaren beest nog rond als een jong welpje.