adidas

  COPA 19+

  ‘Een revolutie.’

  15 Nov, 2018

  © adidas Int. – De adidas COPA 19+, met Dybala

  Veterloos leer

  De avond ervoor droeg hij ze nog in het zwart. In Turijn. Neus tegen het scherm gedrukt: waar loopt Dybala nu dan op? Zo’n 24 uur later, in Milaan, werd duidelijk waar we naar hadden zitten loeren. De nieuwe parel van adidas: de COPA 19+.

  Waar moet je beginnen met deze schoen. Zo veel valt op. De 19 is zo anders dan we gewend zijn van COPA. De golfjes op de zijkant, de rode noppen, de ‘kussentjes’ op de hiel en waar zijn de adidas-strepen eigenlijk? In het bijzijn van Paulo Dybala ontleedde adidas de schoen in een speciaal opgezet ‘lab’ in Milaan.

  © adidas Int. – De adidas COPA 19+

  Daar bleek Fusionskin het toverwoord. Wat wordt er dan precies ‘gefuseerd’? Als je goed kijkt, zie je dat het golvende leer (ja, het is inderdaad leer) overgaat in een lage, Primeknit-sok. Een vrij unieke samensmelting van leer en gestikte stof. Door de golfjes in het leer lijkt het misschien niet zo, maar de bovenkant van de schoen heeft geen naden. Dat betekent twee dingen: minder wateropname en een egaler raakvlak. De naadloze upper voorkomt dat water langs de stikjes naar binnen sijpelt. Tegelijkertijd verbetert het balgevoel: tussen je voet en de bal zit simpelweg minder stof.

  © adidas Int. – De adidas COPA 19+

  Veters zijn ook overbodig geworden in de COPA. De sok-constructie biedt blijkbaar genoeg stevigheid en stabiliteit. Een zeer, grote stap voorwaarts in de voetbalschoenen van begin 21ste eeuw. En het ziet er ook nog eens schitterend uit. De klassieke Copa Mundial mag dan wel ver weg lijken, de drie adidas-strepen (aan de binnenzijde van de voet) doen nog wel denken aan vroeger. Deze eerste versie is gebroken wit met rood, als onderdeel van de Initiator pack. Benieuwd naar wat de designers van adidas nog meer kunnen met de kleur.

  Waar de COPA vaak een beetje op de achtergrond bleef, staat deze nieuwe versie vol in de schijnwerpers. ‘Een revolutie in het gebruik van leer’, noemt adidas het. En het lijkt erop dat die claim niet onterecht is.